Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Statiunea Baile Felix, Romania

Statiunea Baile Felix, Romania

Baile Felix, Romania  Baile Felix
Baile Felix este o statiune balneo-climaterica în judetul Bihor, Transilvania, România. Localitatea este administrata ca parte din comuna Sânmartin.
Baile Felix sunt foarte aproape de municipiul Oradea, situate la sudul acestuia. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din România, aflata la 8 km de Oradea, se situeaza pe locul doi ca numar de locuri de cazare din România, dupa litoralul Marii Negre.
Facilitatile existente aceasta statiune permite tratarea cu succes a reumatismului si afectiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalatii pentru proceduri ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetari cu parafina si alte operatiuni specifice tratamentelor balneare.
Statiunea Baile Felix permite si efectuarea unui turism de relaxare.

La ora actuala Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din România. Se afla doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade. Datorita continutului ridicat de saruri minerale medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai. Baile Felix prin reteaua de hoteluri ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de înot, stranduri în aer liber sau acoperite si aer curat.

Datorita climei blânde în lacurile statiunii traiesc nuferi subtropicali.

Obiective turistice
- Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani).
- Strandul cu apa termala Apolo (1900).
- Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica, denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
- Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Huda Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia” are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri).
- Strandul Venus din Baile 1 Mai.
- Rezervatia de nuferi din Baile Felix
Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective:

- “Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), în care se mai pot observa elementele arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (a fost restaurata în anul 1977);
- cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc “Saint-Vincent”, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita în sec. al XVIII-lea.
- ”Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV)
- Biserica greco-catolica din Haieu (1906);
- Bisericile din lemn ortodoxa si greco-catolica din Baile Felix.
- Baile Felix si Baile 1 Mai. Cele doua localitati suburbane ale Oradiei, aflate la circa 8 km de oras, au devenit sinonime cu notiunea de statiune balneara, fiind cele mai cunoscute din România si foarte cautate în afara granitelor. Descoperite din Antichitate, izvoarele cu apa geo- termala la temperaturi de 43 – 49oC, au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbo-natate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice.

Climatul cu ierni blânde si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase întinse, care da celor doua statiuni o atmosfera ideala în orice anotimp, facându-le propice pentru relaxare si tratament, astfel încât ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa geo-termala în aer liber. În Baile 1 Mai exista si cel mai vechi bazin cu valuri din România.

Dupa anul 1989, statiunile au intrat într-o dezvoltare mai rapida si în prezent în ambele statiuni sunt multe pensiuni si vile care au un confort deosebit si sunt la inaltimea turismului international.

Sursa: Wikipedia
GNU Free Documentation License


mai multe statiuni balneare din Romania


info Baile Felix   
Baile Felix
Poze Baile Felix
Harta Baile Felix
Vremea in Baile Felix
Romania   

2007-2018 Sejururi.org