Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Bistrita, Romania

Bistrita, Romania

Bistrita, Romania  Bistrita
Bistrita, mai demult Bistritiu, Bistrita, Targul Rosu este resedinta judetului Bistrita-Nasaud, Transilvania, Romania, si cel mai mare oras din acest judet, cu o populatie de peste 86.000 locuitori.


Municipiul Bistrita este situat in subunitatea morfologica Dealurile Bistritei. Suprafata pe care se afla este o regiune mai coborata cunoscuta ca Depresiunea Bistritei. Aceasta depresiune este deschisa la sud-vest si nord-est, iar inspre nord si sud este marginita de dealurile: Cetate (Burgberg) 686 m, Bistritei (549 m), Ciuha (620 m), Corhana, Cocos, Jelnei, Codrisor (Schieferberg), Cighir. Depresiunea Bistritei este de origine eroziv-acumulativa. Este strabatuta de raul Bistrita care izvoraste de pe versantul nordic al Muntilor Calimani, de sub varful Bistricioru, de la o altitudine de 562 m, parcurgand un traseu de 64 km pana la intrarea in oras. Aici primeste doi afluenti cu debit foarte mic si inconstant, paraul Ghinzii si paraul Jelnei. De pe Dealul Cetatii isi aduna apele paraul Castailor care se varsa in raul Bistrita intre Bistrita si Viisoara. Raul Bistrita traverseaza localitatea Viisoara, trece pe la marginea localitatii Sarata si se varsa in raul sieu.


Prima colonizare a zonei de catre sasi a avut loc in anul 1206, cand a fost intemeiata localitatea Nosen, regiunea din jur fiind denumita Nösnerland.


Localitatea a fost atestata documentar din anul 1241, primind drepturi orasenesti de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati ale Transilvaniei (Siebenbürgen).


Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989.

mai multe orase turistice din Romania


info Bistrita   
Bistrita
Poze Bistrita
Harta Bistrita
Vremea in Bistrita
Romania   

2007-2018 Sejururi.org