Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Budapesta - capitala din Ungaria

Budapesta - capitala din Ungaria

Budapesta, Ungaria  Budapesta
Budapesta este capitala Ungariei; este situata pe ambele maluri ale Dunarii. Orasul este format din doua parti. În partea de est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de vest se afla Buda cealalta treime a orasului. Budapesta are cca. 1,8 milioane de locuitori.
Orasul Ak-Ink a fost fondat de celti pe malul drept al Dunarii. În epoca romana primeste numele de Aquincum, devenind centrul de guvernare a Pannoniei Inferioare. Pe malul stâng al Dunarii se construieste un nou oras cu numele de Trans-Aquincum, numit si Contraaquincum. Cele doua orase au fost legate de un pod pe barci, astfel fiind asigurat comertul între cele doua maluri ale Dunarii. În secolul al IV-lea a început sa se raspândeasca crestinismul si în aceasta provincie, dar acest lucru a fost oprit de invazia hunilor în 375. Potrivit cronicilor medievale maghiare, în jurul anului 450 un frate al lui Attila, Buda, a rebotezat Aquincumul, numit pe vremea respectiva si Sicambria, dupa numele sau. Potrivit altor surse, numele ar veni de la cuvântul slav voda, "apa". Dupa destramarea Imperiului Hunic, orasul a fost dominat de goti (493-560), de avari (560-800), de franci (800-880). Din anii 880-889 a devenit teritoriu maghiar.
Prima atestare scrisa a Pestei dateaza din 1148, orasul fiind construit pe ruinele Contraaquincum-ului. Din secolul al XIII-lea orasele încep sa înfloreasca, dar acest lucru este oprit de invazia mongola din 1241, când ambele au fost incendiate. Regele Béla al IV-lea a reconstruit cele doua orase. El a mutat capitala la Óbuda. A construit o cetate de piatra rezistenta împotriva invaziei mongole din 1285. Orasul devine cunoscut în toata lumea din 1279, când se tine Sinodul din Buda.
Zilele de azi ale Budapestei arata o capitala renascuta, si pline de monumente si constructii stravechi. Pe terenurile ramase goale înca din vremea razboaielor s-au construit banci si case de birouri moderne, dar s-a avut grija de aspectul combinarii lor cu cladirile de la începutul secolului XX. sau si mai vechi. Renasterea se simte si pe teatre, bai, muzee, biblioteci, parcuri, strazii, pasaje, mijloacele de transport comun, dar si pe institutiile sanitare si sociale. Mai putin vizibil este dezvoltarea infrastructurii, dar are si aceasta puncte vizibile, ca noile poduri pe Dunare. Pentru ochiul turistului sunt vizibile si redeschiderea sau renovarea cafenelelor si a restaurantelor istorice dintre anii 1880-1910, sau a galeriilor de arta, teatre. Viata orasului este plina de festivaluri culturale nationale si internationale, de evenimente sportive internationale, dar si de evenimente muzicale pentru tineri, cum ar fi Festivalul de muzica „Sziget” sau Parada Budapesta – corespunzatorul Paradei Love din Berlin.
La începutul secolului XXI. Budapesta cu întrarea în UE a Ungariei a început sa devina centrul regiunii pe plan economic, cultural si turistic, devenind cea mai vizitata capitala a Europei Centrale, dupa Praga.info Budapesta   
Budapesta
Poze Budapesta
Harta Budapesta
Vremea in Budapesta
Ungaria   

2007-2018 Sejururi.org