Statiunea montana Ceahlau, Romania

Masivul Ceahlau este unul din muntii cu cea mai mare importanta turistica din Carpatii Orientali. Este situat pe teritoriul judetului Neamt, la mica distanta de orasul Bicaz si de lacul Izvorul Muntelui.Statiunea montana Ceahlau, Romania La circa 900 de m altitudine se afla statiunea turistica Durau.

Ceahlaul are doua varfuri cu inaltimi foarte apropiate: Ocolasul Mare (1907 m) si Toaca (1904 m).

Masivul Ceahlau face parte din Carpatii Orientali, grupa Carpatilor Moldo-Transilvani si este cel mai inalt din Muntii Bistritei. Este strabatut de paralela 47 grade latitudine nordica si de meridianul 25 grade longitudine estica. Drept limite are: la nord, Valea Bistricioarei, la est lacul Izvorul Muntelui, la sud Valea Bicazului, iar la vest vaile Bistrelor si a Pinticului.

Masivul Ceahlau se afla in zona temperat-moderat continentala in cadrul careia sunt diferentiate doua etaje determinate de altitudine si anume: - tinutul climatic al muntilor inalti - tinutul climatic al muntilor mijlocii

Temperatura medie anuala este de 0,7 grade C pe varful Toaca si 7,2 grade C la poalele muntelui. Valorile maxime sunt inregistrate in luna iulie, cand temperatura medie se situeaza in jurul valorii de 18 grade C, iar valorile minime in ianuarie, cand se inregistreaza o temperatura medie de -3 grade C.

In zonele inalte numarul zilelor de inghet ajunge la 200, acest fenomen putand aparea chiar si vara.

Nebulozitatea atinge cote maxime in anotimpul rece si primavara, din cauza faptului ca Vf. Toaca are inaltimi ce se apropie de zona de formare a norilor. Numarul zilelor senine creste in intervalul iunie-octombrie si atinge maximul in octombrie.

Media anuala a precipitatiilor este de peste 700 mm, din care 60-75% in lunile de primavara si vara. Pot aparea precipitatii sub forma de zapada in orice luna a anului.

Un alt aspect important este ceata, care apare foarte des de-a lungul anului (70%)