Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Oradea, Romania

Oradea, Romania

Oradea, Romania  Oradea
Oradea, mai demult Oradea Mare este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Bihor, situat in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede, in imediata apropiere a granitei cu Ungaria. Totodata este si cel mai important oras din regiunea istorica Crisana. La recensamantul din 2002 municipiul avea 206.614 de locuitori. Zona metropolitana, care include si noua comune invecinate, avea in anul 2007 populatia de 245.800 de locuitori, dintre care 70% romani, 27% maghiari s.a. in perioada interbelica 20,6% din populatia orasului era alcatuita din evrei, fiind consemnate de asemenea comunitati de germani, slovaci, ucraineni etc.(vezi judetul Bihor interbelic).

Statiunile balneare Baile Felix si Baile 1 Mai se afla la o distanta de 8 km, respectiv 4 km de oras. Pe langa apele termale recunoscute pe plan international pentru efectele sale terapeutice, in aceasta zona se gaseste o formatiune carstica spectaculoasa, mai exact, un aven cu o adancime de 86 de metri, denumit in zona "Craterul de la Betfia", precum si lacul termal Peta, cu o vegetatie tropicala unica in Europa.

De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referinta pentru zona, fiind cel mai important centru cultural si comercial. in Evul Mediu, in Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, primul in Europa. Drept urmare, meridianul de 00 trecea prin Oradea.


mai multe orase turistice din Romania


info Oradea   
Oradea
Poze Oradea
Harta Oradea
Vremea in Oradea
Romania   

2007-2018 Sejururi.org