Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Ploiesti, Romania

Ploiesti, Romania

Ploiesti, Romania  Ploiesti
"Ploestii - ca aproape toate orasele noastre - s-au nascut dintr-un sat.
Originea acestui sat se pierde in trecutul indepartat.
Legenda vorbeste de un grup de sapte case, pitit intr-o poiana a codrilor Vlasiei, subt un mos - Ploae...Intemeietorii satului Ploesti s-au asezat la marginea Vlasiei, demult, in niste vremuri aspre, caci altfel ei ar fi ales locuri nu atat de tari. Cei sapte gospodari au fugit de undeva -loviti de ostasi straini, subt prigoana unui stapan, executati cu cruzime de dabilari la butuc si-n fum de ardeiu rosu. Mai demult sau mai devreme, taranii condusi de mos Ploae - au venit de cine stie unde cu stupii si cu vitele.

Inceputurile satului Ploesti se confunda cu munca apriga a defrisarii padurii. Urmasii au redat perfect aceasta truda in stema Ploestilor: doi lei care desradacineaza un stejar.

Unii cercetatori ai trecutului Ploestilor cred ca acest sat (poate chiar oras) dateaza dinainte de 1400. In sat era o bisericuta de lemn,- un schit de maici cum zice traditia. Pe locul schitului, Matei Basarab ar fi ridicat in 1639 Biserica Domneasca, cu hram la Sf. Petru si Pavel.

Satul n-a ramas izolat. Intre Ploesti si Brasov au existat demult legaturi comerciale. Carausii din Ploesti aduceau din vechime marfuri brasovene, mai intai pe drumul Teleajenului, apoi de-a lungul raului Prahova. Astfe, in socotelile orasului Brasov pe anii 1500 - 1550 sant trecuti in listele de plata cativa carausi ploesteni: la 1503 Radu, la 1543 Dragoi, la 1545 Berivoi, Tudor, Avrut, Draghici si Neagu. Printr-un document din 1567, Petru Voda - fiul lui Mircea Voda - recunoaste logofatului Coresi cumpararea a cinci razoare de mosie de la Avrut din Ploesti..."

Infiintarea Ploestiului a intrat in legenda ....

Mihai Viteazul a intemeiat orasul Ploesti in 1599, cu prilejul concentrarii trupelor care, in toamna acestui an, au trecut in Ardeal. Locurile ii erau cunoscute prin bogatia vanatului si a pescuitului. El isi facuse aici chiar curti. Mihai Viteazul alese acest punct pentru adunarea ostilor, avand in vedere atat drumul Teleajenului, cat si posibilitatile de aprovizionare imbelsugata si eftena in acel loc unde se intalnesc sesul, dealul si muntele, cu diversele lor produse, si unde rascrucea marilor drumuri usura schimbul de marfuri. "

Cresterea targului Ploesti

"Targul Ploesti este legat de numele lui Mihai Viteazul - acel care s'a razvratit impotriva Turcilor si care, pentru un moment a unit intr-un singur corp toate provinciile romanesti..

Mihai Viteazul a dat ingaduinta sa se faca targ la Ploiesti. In piata veneau cu marfa negustori si mestesugari, care isi descarcau desagii si puneau lucrurile pe jos. Aici se intindeau cojoace si scurteici, cum si gateli stralucitoare pentru femei. Apareau mamularii, tivlicheri, plapumari. Iar in obor se aduceau "producturile". Trageau carutele cu peste, lemne si cu vin. Vanzarea se facea langa caruta. Alaturi se vindeau vitele....

Cum s'a intemeiat targul Ploesti, asa s'au intemeiat toate targurile romanesti - si asa iau ele fiinta chiar subt ochii nostri...

Dupa 1600 se tineau intre Teleajen si Prahova doua targuri saptamanale: unul la Targsor si altul la Ploesti...

Desvoltarea Ploestilor continua metodic. La mijlocul veacului XVIII Ploestiul e numit "oras de capetenie". "In Ploesti stateau acum, - scrie d. Zagorit , - capii judetului Prahova, ispravnicii.

Mosnenii urmau sa stapaneasca nesuparati mosia si targul Ploesti...."mai multe orase turistice din Romania


info Ploiesti   
Ploiesti
Poze Ploiesti
Harta Ploiesti
Vremea in Ploiesti
Romania   

2007-2018 Sejururi.org