Capitale
  Orase turistice
  Zone turistice
  Statiuni montane
  Statiuni balneare
  Statiuni litoral
  Obiective turistice
  Vremea
Tulcea, Romania

Tulcea, Romania

Tulcea, Romania  Tulcea
Tulcea este situat in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii, la 45 grade 11' latitudine nordica si 28 grade 48'longitudine estica. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara si include in teritoriul administrativ si localitatea Tudor Vladimirescu situata in fata orasului pe malul stang al Dunarii. intins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.

Clima in aceasta zona este temperat continentala, caracterizata prin predominarea timpului senin, uscat, calduros, ca rezultat al continentalizarii meselor de aer. Iarna se fac simtite invaziile de aer arctic(din nord) si continental(din est) producand temperaturi scazute.

Cea mai veche metiune o datoram consulului Andrei Taranowski, care, in jurnalul sau de calatorie catre Constantinopol din 1570, scria ca : " De la Chilia am navigat in sus pe Dunare ... si am ajuns la un oresel cu numele de Tulcea". In 1582, negustorul englez John Newberie ne lasa si el informatia ca a ajuns la un targ " ... caruia i se spune Tulcea". La 1595 Tulcea este consemnata si in harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar si calator turc Evlia Celebi ( sec. XVII) e cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oras cu 600 de case locuite de valahi. Incepand cu sec. XVIII Tulcea este tot mai des mentionata in documentele si planurile cartografice.

Pe vremea lui Mircea cel Batran, Tulcea, impreuna cu toata Dobrogea, facea parte din Tara Romaneasca. Dupa moartea domnitorului si alti voievozi romani (Stefan cel Mare, Iancu de Hunedoara) se vor interesa de aceasta zona pentru rolul sau strategic. Apoi, vreme de aproape 5 secole orasul s-a aflat sub ocupatia imperiului turc. Din aceasta perioada va fi cunoscut sub numele de Tulcea, denumire intalnita prima data in anul 1595 pe o harta intocmita de genovezul Paolo Giorgici. Asupra semnificatiei numelui sau se mai poarta si azi discutii. Cuvantul Tulcea ar proveni dupa unele ipoteze de la "tul"(olana, caramida) si "cea" (pamant), adica denumirea data in acele timpuri dupa indeletnicirile locuitorilor care impanzisera dealurile cu caramidarii necesare oraselor mereu distruse.

mai multe orase turistice din Romania


info Tulcea   
Tulcea
Poze Tulcea
Harta Tulcea
Vremea in Tulcea
Romania   

2007-2018 Sejururi.org