Baia Sprie, oras turistic in Romania

Oras minier atestat documentar in anul 1329, Baia Sprie isi mentine in timp o individualitate aparte in zona, oferind vizitatorilor multe obiective turistice de interes cum ar fi :
- centrul vechi al orasului de forma unui trapez alungit ce se ingusteaza spre est, cuprinde un complex arhitectural deosebit cu monumente istorice si de arhitectura veche, edificat in secolele XVIII-XIX.
- Primaria orasului Baia Sprie, a fost construita in naul 1739 in stil baroc, pe riunele vachii cladiri a primariei distrusa de tatari in anul 1539, emblema miniera a celor doua ciocane incurcisate poate fi vazuta pe bolta celor doue intrari in subsolul cladirii, impreuna cu inscirsul 1798.
- Biserica romano-catolica din p-ta. Libertatii este o constructie monumentala cu doua turnuri inalte purtatoare a doue cruci aurite, ridicata in stil neoclasic intre anii 1847-1855, este flancata la intrare de statuile impunatoare a doi sfinti.
- Biserica reformata a fost ridicata in anii 1889-1890.
- Biserica ortodoxa ,,Adormirea Maicii Domnului’’, fosta si biserica greco-catolica a fost ridicata in anul 1793, cu altar in stil tipic rasaritean, cu acoperisul turnului mai deosebit in forma de bulb, biserica este cel mai vechi lacas de cult din Baia Sprie.
- cladirea masiva a fostei directii a minelor, a fost construita in 1733 si a gazduit in timp institutii legate de activitatea de baza a orasului, adica mineritul.Baia Sprie, oras turistic in Romania Astazi cladirea va fi renovata si tranformata in hotel.
Ca edificii de importanta istorica si arhitecturale deosebite, mai amintim :
- cladirea actualei scoli generale nr. 1, cunoscuta si sub numele de Zarda terminata in anul 1890;
- fantana lui Stoll situata pe latura sudica a bisericii romano catolice montaj metalic clasic realizat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea purtand numele primarului din acea vreme ;
- casa Samuel Csaszi, casa veche si modesta din lemn ridicata in anul 1754 probabil una din cele mai vechi case de acest fel existente in zona ;
- capela Calvaria biserica ridicata in anul 1848 sub dealul Minei, o constructie caracteristica prin forma cilindirca a altarului.

Alte obiective de interes turistic a orasului Bai Sprie ar fi:
- monumentul ridicat in p-ta. Libertatii, in anul 1992, in cinstea eroului sublocotenent post mortem Horia Daniel cazut la datorie in timpul tragicelor evenimente din Decembrie 1989. In anul 2004, cu ocazia aniversarii a 675 de ani de atestare documentara a orasului Baia Sprie, se sfinteste in acelasi loc monumentul care impreuna cu primul formeaza grupul monumental ,,in memoriam’’. Un pios si sincer omagiu adus tuturor baisprienilor jertfiti pe altarul muncii, credintei si demnitatii umane dupa cum putem citi chiar pe placa acestuia: ,,La poalele dealului Minei zac sperantele stramosilor. Credinta, demnitate si munca sunt armele cu care intampinam viitorul’’.
- parcul de sculptura moderna, situat la bifurcatia drumului spre Cavnic, cuprinde statui de marmura realizate de artisti contemporani, pe parcursul mai multor tabere de sculptura organizate in zona.

Imprejurimile orasului Baia Sprie, sunt cele mai importante locuri de interes turistic din zona.

Indiferent de anotimp, complexul turistic Suior si cabana Mogosa se pun la dispozitia turistilor cu bogate si diverse activitati recreative.
Complexul turistic Suior este amplasat la 11 km de orasul Baia Sprie intr-un cadru peisagistic montan deosebit, are o capacitate de cazare de 99 de locuri, dispune de restaurant, crama, braserie, terasa . Complexul dispune de asemenea de o sala de conferinta, o sala de fitness, sauna, jacuzzi, solar, masaj, biliard, tenis de masa, darts. Baza sportiva este formata din terenuri de sport, teren de tenis pe zgura, poligon si echipamente de paint ball, partii de schi cu o lungime totala de 3600 m dotate cu telescaun cu o capacitate de 1250 turisti pe ora si partie de saniute. In dotarea complexului se afla si un parc pentru distractia copiilor dotat cu un joc gonflabil de 21 m lungime.

Cabana Mogosa, asezata pe malul lacului Bodi, la o altitudine de 731 m, si la o distanta de 10km de Baia Sprie, dispune de 89 locuri de cazare in camere cu unul, doua sau trei paturi, restaurant cu 100 locuri si terasa cu 150 de locuri. Complexul mai dispune de o baza de agrement-sport cu terenuri de tenis handbal si baschet. In apropierea cabanei se afla cea mai lunga partie de schi amenajata din zona, cu o lungime de 3,8 km si o diferenta de nivel de 600 m, partia dispune de un telescaun cu o capacitate de 600 de turisti/ora, ce face legatura intre cabana si varful Mogosa.
Pe langa bazele turistice amenajate in jurul Baii Sprii gasim si arii naturale protejate de interes turistic.

Un astfel de loc este si cel situat pe dealul Minei la 3 km de oras, unde in anul 1920, prin prabusirea unei vechi galerii de mina s-a format un frumos lac artificial . Reziduurile metalice cu abundenta de ioni de cupru si sulfat de fier, face ca apa acestui lac, sa capete cu timpul o culoare verzuie, dar in anumite conditii meteo si de luminozitate, aceeasi apa sa devina albastra de aici si denumirea lacului de lacul Albastru.

Rezervatia geologica Creasta Cocosului, din m-tii Gutii, a fost declarata arie ocrotita in 1954. Creasta reprezinta o portiune dintr-un vechi crater vulcanic constituita din punct de vedere petrografic din andezite bazaltice cu piroxeni si biotit de Gutii.Accesul la rezervatie se poate face urmand doua trasee: unul pe valea Suiorului si celalalt di durmul national ce leaga Baia Sprie de Maramuresul istoric prin dreptul hanului PINTEA VITEAZUL urmand marcajul turistic.

O alta zona naturala protejata, de un interes aparte, este cea a vaii Chiuzbaii, unde pe versantul sudic al varfului Ignis pe o suprafata de 50 HA se afla rezervatia fosilifera Chiuzbaia. Flora fosila din aceasta rezervatie cuprinde 55 de familii, 107 genuri si 240 specii. Localitate apartinatoare de orasul Baia Sprie, Chiuzbaia este o asezare pitoreasca situata intr-o depresiune intramontana deosebita marginita de abruptul stancos al varfului Ignis si de conurile vulcanice : Chiuz, Poca si Magura.
Tautii de sus este a doua localitate apartinatoare orasului Baia Sprie. Aceasta face legatura la vest cu municipiul Baia Mare. Tautii de Sus este renumit ca limita maxima de nord a arealului de paduri de castani comestibili din Romania.