Statiunea balneara Baile Felix, Romania

Baile Felix este o statiune balneo-climaterica in judetul Bihor, Transilvania, Romania. Localitatea este administrata ca parte din comuna Sanmartin.Statiunea balneara Baile Felix, Romania
Baile Felix sunt foarte aproape de municipiul Oradea, situate la sudul acestuia. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, aflata la 8 km de Oradea, se situeaza pe locul doi ca numar de locuri de cazare din Romania, dupa litoralul Marii Negre.
Facilitatile existente aceasta statiune permite tratarea cu succes a reumatismului si afectiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalatii pentru proceduri ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, impachetari cu parafina si alte operatiuni specifice tratamentelor balneare.
Statiunea Baile Felix permite si efectuarea unui turism de relaxare.

La ora actuala Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din Romania. Se afla doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este intre 20-49 grade. Datorita continutului ridicat de saruri minerale medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai. Baile Felix prin reteaua de hoteluri ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat.

Datorita climei blande in lacurile statiunii traiesc nuferi subtropicali.

Obiective turistice
- Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din Romania- aprox. 107 ani).
- Strandul cu apa termala Apolo (1900).
- Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica in Europa, relicva a erei tertiare), pestele "Rosioara lui Racovita" (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
- Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul "Huda Bradii" (impropriu numit de localnici "Craterul de la Betfia" are o adancime de 86 de metri, putul sau avand o cadere aproape verticala de 54 metri).
- Strandul Venus din Baile 1 Mai.
- Rezervatia de nuferi din Baile Felix
Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective:

- Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), in care se mai pot observa elementele arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (a fost restaurata in anul 1977);
- cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc "Saint-Vincent", frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita in sec. al XVIII-lea.
- Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV)
- Biserica greco-catolica din Haieu (1906);
- Bisericile din lemn ortodoxa si greco-catolica din Baile Felix.
- Baile Felix si Baile 1 Mai. Cele doua localitati suburbane ale Oradiei, aflate la circa 8 km de oras, au devenit sinonime cu notiunea de statiune balneara, fiind cele mai cunoscute din Romania si foarte cautate in afara granitelor. Descoperite din Antichitate, izvoarele cu apa geo- termala la temperaturi de 43 - 49oC, au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbo-natate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice.

Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse, care da celor doua statiuni o atmosfera ideala in orice anotimp, facandu-le propice pentru relaxare si tratament, astfel incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa geo-termala in aer liber. In Baile 1 Mai exista si cel mai vechi bazin cu valuri din Romania.

Dupa anul 1989, statiunile au intrat intr-o dezvoltare mai rapida si in prezent in ambele statiuni sunt multe pensiuni si vile care au un confort deosebit si sunt la inaltimea turismului international.

Sursa: Wikipedia
GNU Free Documentation License