Statiunea balneara Baile Homorod, Romania

Baile Homorod este o localitate balneara, aflata la 18 km de Odorheiu Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc si la 6 km de Vlahita, de care apartine din punct de vedere administrativ

Este asezata pe valea raului Homorodul Mare si a paraului Bailor, la o altitudine de 740-760 m.

Dispune de bai de interes local de apa minerala, cu mai multe izvoare de apa minerala (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves). Caracteristica comuna a apelor acestor izvoare este continutul bogat in minerale (Li, Mn, Br.Statiunea balneara Baile Homorod, Romania J). Sunt utilizate atat in scopuri curative, cat si ca apa de baut. Dupa unele dovezi indirecte se presupune ca apa acestor izvoare a fost folosita si in timpul ocupatiei romane.

Localitatea are un microclimat tipic subalpin, fiind ferita de vanturi, si este propice recrearii, si refacerii in staril postoperatorii.

Obiective turistice:
- Ruinele Foldvar se afla pe Laz, in apropierea vechiului drum roman, fiind descrise prima data de catre Taglas Gabor. S-a constatat ca sunt urmele unui castellum roman de 36x36 metri. La numai 200 metri sud-vest de acesta se afla alte ruine de fortificatii romane, de 23x15 metri, datand probabil din secolul al II-lea. Cele doua ruine sunt declarate rezervatii arheologice conform registrului monumentelor judetului Harghita din 1992.
- Partia de schi de la Baile Homorod este excelenta, dar altitudinea destul de joasa nu favorizeaza un sezon de schi prea lung.
- La intrarea in Baile Homorod, pe partea stanga a soselei, se afla o bisericuta construita in anul 1765 de Contele Lazar Janos, ca recunostinta pentru ca s-a vindecat de reumatism datorita efectelor terapeutice ale acestei asezari. La intrare se gaseste o sculptura din lemn reprezentand un calugar.