Statiunea balneara Baile Olanesti, Romania

Orasul este relativ nou, aici neaflandu-se terme romane sau altceva care sa duca la concluzia ca este o asezare veche (nu acelasi lucru se poate spune de localitatea acum componenta, Olanesti - sat). Se afla asezat pe valea Tisei (cunoscuta mai mult sub denumirea de raul Olanesti) afluent al Oltului, inconjurat de muntii Gerea, Folca si Caprareata din Carpatii Meridionali al caror inaltimi se pierd in dealuri impadurite.Statiunea balneara Baile Olanesti, Romania Aceasta face ca iernile sa fie blande si verile racoroase.

Vechimea orasului se indentifica cu existenta descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olanesti sunt mentionate prima data intr-un hrisov din 1760 si sunt numite ape tamaduitoare, acestea aflandu-se pe mosia clucerului Toma Olanescu care construieste primele camere de bai. De aici si numele de Baile Olanesti.

Conducatorul revolutiei din 1821, Tudor Vladimirescu, se retragea aici, pe mosia Olanestilor, cu un grup de boieri fideli si astfel s-a raspandit vestea efectului tamaduitor al apelor miraculoase in Tara Romaneasca.

Primele analize ale apelor s-a facut pe la 1830, punandu-se in evidenta prezenta iodului.

in 1868 dr. Carol Davila impreuna cu un chimist, Bernath Lonway, fac analiza chimica a apelor, evidentiind 40 de izvoare. Se ridica primele stabilimente de tratament.

Anul 1873 se poate socoti anul aparitiei statiunii, deoarece in acest an apele locului duse la diferite expozitii ale Europei, revin cu medalii de aur (Expozitia Internationala de la Viena), astfel ca asezare intra in atentia lumii, fiind comparata cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary si Aix de Bains.

insa anul 1895 va aduce statiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. in acest an fatidic, o rupere de nori provoaca mari torente de apa care astupa izvoarele. Acestea vor fi regasite si destupate dupa primul razboi mondial, recaptate, iar statiunii i se da o noua viata. S-au facut noi amenajeri hoteliere, s-au amenajat izvoarele si s-a construit un pavilion de bai minerale cu apa sulfuroasa, s-au facut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important si totodata renumit izvorul nr.24 (descoperit prin anii 1950). Se spune ca statiunea are treizeci de "vene" ale sale care sunt ratiunea existentei sale.

Aceste izvoare binefacatoare au dus la constructia in anii 1950 a unei baze de tratament pentru ocupantii sovietici si nomenclatura comunista, cunoscuta ca "Vila 1 Mai". Ulterior, dupa 1970 din nu se stie ce ratiuni s-au admis si alti turisti, totusi destul de selectionati, familii de activisti comunisti in general. Intrarea a fost pazita de trupele de securitate pana la 1989. Dupa 1989 a fost data M.Ap.N.-lui un timp, dupa care a devenit sectie a spitalului „Elias” din Bucuresti.

Tot in aceasta zona a fost construita una din vilele destinate Ceausestilor, terminata in vara anul 1989, astazi vila de protocol.

Un mare necaz s-a abatut asupra orasului in vara anului 1969, cand o rupere de nori pe versant a dus la formarea unui torent care nu numai ca a ingropat o serie de izvoare, dar a facut si victime omenesti (sase turisti).

Dar omul a biruit in final prin dorinta sa pentru mai bine, pentru mai frumos. Izvoarele au fost dezgropate si reamenajate, s-a marit baza de tratament prin constructia unui mare complex hotelier cu baza de tratament, „Parangul”, care a putut asigura cazarea unui mare numar de turisti. Au urmat constructia si a altor hoteluri; chiar si in momentul de fata sunt in constructie noi locatii.

Din cele relatate mai sus reiese ca activitatea de baza a orasului este turismul, activitate care este si a localitatii componente Olanesti sat. Mai se remarca ca activitati ale locuitorilor pomicultura si cresterea animalelor, mai ales in localitatea componenta Cheia.