Barsana, oras turistic in Romania

Comuna Barsana este situata in judetul Maramures, in Depresiunea Maramures, pe valea raului Iza. Comuna Barsana cu 6500 locuitori este compusa din resedinta de comuna Barsana si localitatile componente Nanesti si Oncesti.

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din 1326.Barsana, oras turistic in Romania in prezent Barsana este una dintre destinatiile preferate ale pelerinilor si turistilor din tara dar si din strainatate datorita bisericii din lemn, a Manastirii Barsana - una dintre cele mai frumoase din Maramures dar si a portului popular, a frumoaselor porti sculptate in stil maramuresean si nu in ultimul rand a bucatariei din aceasta zona. De altfel Valea Izei prin concentrarea de localitati de pe cursul ei ofera calatorului o incursiune in toate aceste elemente atat in Barsana cat si in celelalte localitati.

Ceea ce s-a faurit in doar cativa ani la Barsana, in inima Maramuresului, echivaleaza cu o minune a credintei rascumparatoare. Cel putin doua vetre duhovnicesti innobilau traditia locului, insa vitregia vremurilor le risipise, iar pustia verde a muntelui se intinsese deasupra, din Valea Slatinei pana-n Valea Hotarului (numita odinioara "Valea Manastirii"). Sihastria de la Parul Calugarului, datand de pe la inceputul sec. al 14-lea si repede prefacuta in manastire de obste, va fi fost stramutata, in a doua jumatate a aceluiasi veac (spre 1390, sub voievodatul lui Balcu si al lui Drag), dincoace de Iza, in locul numit La Poduri ("Podurile Stramtorii", devenite mai apoi "Podurile Manastirii"). Vechiul asezamant monahal supravietuise pana in zorii sec. al 19-lea, cand calugarii au fost izgoniti, chiliile distruse, iar averea pradata de stapanirea straina. Dupa desfiintarea manastirii, n-au dainuit decat biserica si staretia, pe care in 1806 credinciosii din Barsana le-au stramutat chiar in vatra satului, unde se mai pot vedea si azi. Reinfiintarea manastirii era o nazuinta mai veche a barsanenilor, dar ea nu s-a putut concretiza decat dupa 1989. inca din 1991 lemnul fusese adunat, iar in 1993 s-a sfintit piatra de temelie si s-a inceput ridicarea noii biserici, sub supravegherea parintelui Gheorghe Urda, parohul comunei. in 1994, Dumnezeu a adus-o sub cerul Maramuresului, de la Ramet, pe tanara monahie Filofteia Oltean, randuita ca stareta a noului asezamant. Fire energica si intreprinzatoare, cu simt artistic si zel ctitoricesc, Maica Filofteia a chivernisit si a vegheat, pana la cele mai marunte detalii, ridicarea intregului ansamblu manastiresc, inchinat Soborului Sfintilor 12 Apostoli (30 iunie).