Bistrita, oras turistic in Romania

Bistrita, mai demult Bistritiu, Bistrita, Targul Rosu este resedinta judetului Bistrita-Nasaud, Transilvania, Romania, si cel mai mare oras din acest judet, cu o populatie de peste 86.000 locuitori.


Municipiul Bistrita este situat in subunitatea morfologica Dealurile Bistritei. Suprafata pe care se afla este o regiune mai coborata cunoscuta ca Depresiunea Bistritei.Bistrita, oras turistic in Romania Aceasta depresiune este deschisa la sud-vest si nord-est, iar inspre nord si sud este marginita de dealurile: Cetate (Burgberg) 686 m, Bistritei (549 m), Ciuha (620 m), Corhana, Cocos, Jelnei, Codrisor (Schieferberg), Cighir. Depresiunea Bistritei este de origine eroziv-acumulativa. Este strabatuta de raul Bistrita care izvoraste de pe versantul nordic al Muntilor Calimani, de sub varful Bistricioru, de la o altitudine de 562 m, parcurgand un traseu de 64 km pana la intrarea in oras. Aici primeste doi afluenti cu debit foarte mic si inconstant, paraul Ghinzii si paraul Jelnei. De pe Dealul Cetatii isi aduna apele paraul Castailor care se varsa in raul Bistrita intre Bistrita si Viisoara. Raul Bistrita traverseaza localitatea Viisoara, trece pe la marginea localitatii Sarata si se varsa in raul sieu.


Prima colonizare a zonei de catre sasi a avut loc in anul 1206, cand a fost intemeiata localitatea Nosen, regiunea din jur fiind denumita N÷snerland.


Localitatea a fost atestata documentar din anul 1241, primind drepturi orasenesti de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati ale Transilvaniei (SiebenbŘrgen).


Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989.