Botosani, oras turistic in Romania

Botosani este resedinta si cel mai mare oras al judetului Botosani, Moldova, Romania. Are o populatie de 115.070 locuitori.Botosani, oras turistic in Romania Este asezat in partea de sud-vest a judetului Botosani, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, spre vest intre Dresleuca si Siret, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton, Baisa, in adancuri sprijinindu-se pe platforma Moldovei. Este mentionat documentar in Letopisetul Tarii Moldovei (1439).

Istoria orasului Botosani incepe din vremuri indepartate, fiind mentionat pentru prima data in documente in anul 1439 (in Letopisetul Tarii Moldovei al lui Grigore Ureche). Totusi, inceputul de viata a Botosaniului dateaza cu mult inaintea atestarii documentare. Situat la confluenta drumurilor care uneau principalele resedinte domnesti ale Moldovei: Siret, Suceava, Harlau si Iasi, intr-un punct de legatura favorabila cu marile drumuri comerciale medievale europene, Botosaniul a fost un targ cu rolul de principal centru de schimb si, concomitent, centru de mestesugari.

Descoperirile arheologice de pe teritoriul judetului Botosani, la Draguseni, Mitoc, Radauti-Prut, Stefanesti, Vorniceni, confirma faptul ca in aceasta zona au fost prezente asezari omenesti inca din paleolitic. Specifice culturii Cucuteni sunt vasele de ceramica si pamant ars, pictate in 2 sau 3 culori, de un inalt nivel artistic. Dezvoltandu-se atat de timpuriu "Botosanii nu au fost cetate ci targ deschis, fara ziduri" situat la o raspantie de drumuri, ceea ce a dus la un comert infloritor. Se pare ca, incepand cu secolul XV, dezvoltarea pe care o cunoaste comertul aduce orasului venituri insemnate, iar prima pecete a orasului a fost un paun cu coada rasfirata ce simboliza podoabele doamnei Moldovei, cumparate cu bani din venitul targului.

Marii voievozi ai Tarii Moldovei, Stefan cel Mare si Petru Rares, inscriu numeroase prezente la Botosani, in judet pastrandu-se si azi ctitoriile domnesti: Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi (1495) si Biserica Sf. Nicolae Popauti (1496) ale lui Stefan cel Mare, azi monumente istorice. Tot monumente istorice sunt ctitoriile Doamnei Elena, sotia voievodului Petru Rares: bisericile Sf. Gheorghe din Botosani (1551) si Uspenia (1552).

Incepand cu a doua jumatate a secolui al XVI-lea, Botosaniul este condus de un äguvernatorö numit de sotia domnitorului, care colecteaza taxele si impozitele, asigura mentinerea ordinii publice, pe langa acesta mai functiona si un consiliu. Acest sistem a incetat in anul 1820. Botosaniul e un oras care pastreaza o structura subterana de targ, cu pivnite boltite suprapuse. Ele au adapostit timp de sute de ani marfurile targului, constituind si locul de refugiu al populatiei in timpul repetatelor invazii. O valoare arhitecturala de necontestat o constituie lacasuri de cult vechi de jumatate de mileniu, precum si zona de targ a orasului, renumita pentru valoarea arhitecturala a centrului istoric.