Braila, oras turistic in Romania

Braila este un oras in sud-estul Romaniei, cu populatia 216.929 locuitori, resedinta judetului cu acelasi nume. Orasul este situat pe malul stang al Dunarii, la distanta de aproximativ 20 de kilometri de Galati.

Braila este o veche asezare pe malul stang al Dunarii, aparand cu numele "Drinago" intr-o veche descriere geografica si de calatorii spaniola, "Libro del conoscimiento" (1350), dar si pe cateva harti catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 si Angelino Dulcert, 1339).Braila, oras turistic in Romania Este metionat ca Brayla in 1368 intr-un privilegiu de transport si comert acordat negutatorilor brasoveni. Orasul a fost ocupat de turci in 1538-1540, fiind (raia sau kaza) de la 1554 pana la sfarsitul razboiului ruso-turc din 1828 - 1829, perioada in care este numit Ibrail. in secolul al XV-lea numele Brailei este amintit sub forma Breil, intr-o mentiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maxima inflorire o are la inceputul secolului XX, cand este un important port de intrare-iesire a marfurilor din Romania. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici si medii.

Obiective turistice:
- Casa memoriala Panait Istrati ce se afla in incinta Gradinii Publice
- Biserica Greaca
- Biserica Sfintii Arhangheli actual este pictata, fiind una din putinele biserici in care se incearca respectarea canoanelor bizantine ale picturii icoanei
- Biserica Sfantul Nicolae
- Piata Traian si zona veche a orasului
- Piata Independentei
- Faleza Dunarii
- Esplanada Dunarii
- Insula Mica a Brailei
- Centrul Civic cu fantana arteziana in trepte
- Parcul Monument
- Gradina Publica
- Gradina zoologica
- Muzeul Brailei
- Centrul Cultural Nicapetre
- Sectia de Arta a Muzeului Brailei
- Sectia de Stiinte ale Naturii a Muzeului Brailei
- Casa Memoriala Panait Istrati
- Galeriile de Arta Emilia Dumitrescu
- Casa memoriala Perpessicius
- Statiunea Lacu Sarat
- Teatrul "Maria Filotti" Braila