Budapesta, capitala Ungariei

Budapesta este capitala Ungariei; este situata pe ambele maluri ale Dunarii. Orasul este format din doua parti.Budapesta, capitala Ungariei In partea de est a Dunarii se afla Pesta, care ocupa doua treimi din suprafata, iar pe partea de vest se afla Buda cealalta treime a orasului. Budapesta are cca. 1,8 milioane de locuitori.
Orasul Ak-Ink a fost fondat de celti pe malul drept al Dunarii. In epoca romana primeste numele de Aquincum, devenind centrul de guvernare a Pannoniei Inferioare. Pe malul stang al Dunarii se construieste un nou oras cu numele de Trans-Aquincum, numit si Contraaquincum. Cele doua orase au fost legate de un pod pe barci, astfel fiind asigurat comertul intre cele doua maluri ale Dunarii. In secolul al IV-lea a inceput sa se raspandeasca crestinismul si in aceasta provincie, dar acest lucru a fost oprit de invazia hunilor in 375. Potrivit cronicilor medievale maghiare, in jurul anului 450 un frate al lui Attila, Buda, a rebotezat Aquincumul, numit pe vremea respectiva si Sicambria, dupa numele sau. Potrivit altor surse, numele ar veni de la cuvantul slav voda, "apa". Dupa destramarea Imperiului Hunic, orasul a fost dominat de goti (493-560), de avari (560-800), de franci (800-880). Din anii 880-889 a devenit teritoriu maghiar.
Prima atestare scrisa a Pestei dateaza din 1148, orasul fiind construit pe ruinele Contraaquincum-ului. Din secolul al XIII-lea orasele incep sa infloreasca, dar acest lucru este oprit de invazia mongola din 1241, cand ambele au fost incendiate. Regele Bala al IV-lea a reconstruit cele doua orase. El a mutat capitala la Buda. A construit o cetate de piatra rezistenta impotriva invaziei mongole din 1285. Orasul devine cunoscut in toata lumea din 1279, cand se tine Sinodul din Buda.
Zilele de azi ale Budapestei arata o capitala renascuta, si pline de monumente si constructii stravechi. Pe terenurile ramase goale inca din vremea razboaielor s-au construit banci si case de birouri moderne, dar s-a avut grija de aspectul combinarii lor cu cladirile de la inceputul secolului XX. sau si mai vechi. Renasterea se simte si pe teatre, bai, muzee, biblioteci, parcuri, strazii, pasaje, mijloacele de transport comun, dar si pe institutiile sanitare si sociale. Mai putin vizibil este dezvoltarea infrastructurii, dar are si aceasta puncte vizibile, ca noile poduri pe Dunare. Pentru ochiul turistului sunt vizibile si redeschiderea sau renovarea cafenelelor si a restaurantelor istorice dintre anii 1880-1910, sau a galeriilor de arta, teatre. Viata orasului este plina de festivaluri culturale nationale si internationale, de evenimente sportive internationale, dar si de evenimente muzicale pentru tineri, cum ar fi Festivalul de muzica "Sziget" sau Parada Budapesta - corespunzatorul Paradei Love din Berlin.
La inceputul secolului XXI. Budapesta cu intrarea in UE a Ungariei a inceput sa devina centrul regiunii pe plan economic, cultural si turistic, devenind cea mai vizitata capitala a Europei Centrale, dupa Praga.