Buzau, oras turistic in Romania

Buzau este asezat in sud-estul Romaniei la o altitudine de 101 m fata de nivelul marii, avand coordonatele 45 09 latitudine nordica si 25 5 longitudine estica. Are o suprafata de 81,3 km2 si o populatie de 146.926 locuitori (la 1 iulie 2001).Buzau, oras turistic in Romania Numele Buzau, dupa Vasile Parvan, isi are originea in radicalul tracic "Buze", care se gaseste si la noi, pentru ca si noi ne tragem din traci "Buzeos". La aceasta s-a mai adaugat sufixul greco-latin AIOS-EUS care nu mai e astazi activ decat in formatii culte, de neologisme latinizate, dar care atunci nu putea da decat BUZEUS - BUZAU.

S-a descoperit un complex de locuire specific culturii Gumelnita in parcul Crang, din mileniul 4 i.Hr. un mormant apartinand epocii bronzului, cultura Monteoru (2200 - 1100 i. Hr.) tot in Crang precum si complexe de locuire getodacice in zona industriala Buzau-Sud si in zona strazilor Bucegi- Bistritei.

Prima mentiune documentara despre raul Buzau (pe malul caruia se gasea cu siguranta un polis) se refera la faptele, credinta ortodoxa si martiriul lui Sava de la Buzau, inecat la 12 aprilie 372 in apa raului Mousaios (Buzau) de catre gotii necrestinati condusi de Athanaric (documentul "Patimirea Sfantului Sava", redactat in anul 376, se pastreaza in copii la Biblioteca Vaticanului si Biblioteca "San Marco" din Venetia). Ziua de 12 aprilie a ramas in Calendarul crestin-ortodox ca Sfantul Mucenic Sava de la Buzau. Din mai 1996 Sf. Sava devine patronul spiritual al meleagurilor buzoiene. Orasul Buzau este un dar al raului Buzau. Dupa cum spunea profesorul C. Dumitrescu, "Satul dac asezat pe malul raului Buzau, unul dintre raurile insemnate ale Munteniei, la iesirea lui dintre dealuri si acolo unde raul prezinta un vad foarte accesibil, Buzaul oferea lemn pentru constructii si foc, din abundenta, peste in baltile din jur si din rau, imas pentru vite, teren pentru agricultura". Pe teritoriul municipiului s-au gasit monede din toata perioada secolelor IV-XIII. Descoperirile arheologice au dovedit o amploare deosebita a vietii economice si sociale pe un spatiu extins (la sud de calea ferata - Targul Dragaica - Atelierele ACR - depozit UJCC). Giecomo Di Petro Luccari, aflat la Curtea lui Mihai Viteazul, consemneaza, citand documente mai vechi: "Negru Voda (legendarul intemeietor al Tarii Romanesti) a fondat orasul Campulung si a tras cateva intarituri de caramida arsa la Bucuresti, Targoviste ... si Buzau".