Statiunea balneara Buzias, Romania

- Prin potentialul sau balneoclimateric orasul Buzias se inscrie printre cele mai inzestrate statiuni din tara, prin valentele terapeutice deosebite ale apelor minerale si bioxidului de carbon natural, a bioclimei sedativ-indiferente deosebit de favorabila sanatatii datorita complexului de factori climaterici cu actiune biologico-terapeutica (asa-numitul climat de crutare). Concentratia de aeroioni negativi existenti mai ales in zona parcului statiunii este una dintre cele mai mari din tara.

- Elementul arhitectural simbolic al statiunii este colonada acoperita din parc, construita in stil turco-bizantin, cu parapeti si chioscuri din lemn traforat, unica in tara noastra.Statiunea balneara Buzias, Romania In Europa exista doar doua promenade acoperite asemanatoare, la Karlovy Vary si Baden-Baden.

- Vilele existente au fost construite, in mare majoritate, in ultimul sfert al secolului XIX, intr-o arhitectura unitara caracteristica (mai ales lemnaria respecta stilul colonadei din parc).

- Specificul medical al statiunii balneoclimaterice Buzias este de tratament al bolilor cardiovasculare - in principal, si al bolilor sistemului osos, renal, hepatic - in secundar. Se asigura proceduri complexe de tratament balnear, potentialul fiind de aproximativ 3000 de proceduri pe zi (bai cu apa minerala, mofete, fizioterapie, fitoterapie, acupunctura, gimnastica medicala, bai de soare, cura de teren etc.). Deasemenea exista un strand cu apa minerala.

- Pentru turismul de recreere se pot dezvolta activitati specifice agroturismului ( atat in Buzias cat si in satele Bacova si Silagiu ), oferind turistilor trasee de drumetie in padure, in Dealul Silagiului ( la podgorie ), cules de plante medicinale din flora spontana, contact direct cu traditiile folclorice locale ( exista doua manifestari traditionale - ruga si kerwei-ul si o preocupare intensiva pentru recuperarea traditiei folclorice in cadrul Case de Cultura).

- Parcul statiunii, in suprafata de peste 20 ha, este rezervatie dendrologica. Exista numerose specii rare de arbori, dintre care cea mai importanta este platanul.

- Deasemenea, exista puncte de interes arheologic, care conduc spre existenta statiunii inca din secolul III d.Hr.