Calafat, oras turistic in Romania

Calafat s-a plamadit si dezvoltat de-a lungul timpului intr-un cadru geografic natural excelent, determinat de prezenta apelor batranului Danubiu, pe al carui mal stang este amplasata asezarea. Calafatul, orasul rozelor, al castanilor si stejarilor seculari, al holdelor aurii, si industriei moderne, dar si al falnicelor monumente istorice, este situat in extremitatea sudľvestica a judetului Dolj, pe malul stang al Dunarii, la aproximativ 90 km de Municipiul Craiova, in Campia Ciuperceni, subunitate a Campiei Bailestilor, acolo unde fluviul incepe sa-si adanceasca cel de-al doilea meandru, respectiv la 43░, 58? si 14? latitudine nordica si 22░, 56? si 40? longitudine estica.Calafat, oras turistic in Romania in prezent, Calafatul include in componenta sa administrativa si satele Ciupercenii Vechi, Basarabi si Golenti, impreuna cu care totalizeaza o suprafata de 103,59 Kmp, din care 10,97 kmp intravilan si 92,62 kmp extravilan. Dintre acestia, 7,43 kmp intravilan si 26,72 kmp extravilan sunt numai in orasul de resedinta, 1,42kmp intravilan satul Basarabi si 0,75 km intravilan satul Golenti , respectiv 24,64 kmp extravilan aceleasi doua sate, si 1,40 kmp intravilan, 25,09 kmp extravilan satul Ciupercenii Vechi.
La sud si sud-vest, peste Dunare, se afla Bulgaria. Spre sudľest, la o departare de 14 km, se gaseste comuna Poiana Mare, una dintre cele mai mari asezari rurale din tara, cu care comunica, atat prin calea ferata Calafat-Golenti, cat si prin moderna sosea asfaltata DN 55A. La sud si sudľest, orasul se invecineaza cu localitatile Smardan si Ciupercenii Noi, ambele infiintate la sfarsitul secolului trecut si care in prezent alcatuiesc o singura comuna - Ciupercenii Noi.

Din punct de vedere fizicoľgeografic, orasul se gaseste situat intr-o regiune de ses, respectiv in Campia Romana si anume la extremitatea sud-vestica a Campiei Olteniei, mai exact in Campia Bailestilor. Campia Romana (a Dunarii de Jos) situata pe partea stanga a Dunarii, este marginita spre nord de Piemontul Getic, Subcarpati si Podisul Moldovei.
Caracterul general al reliefului este dat de predominanta formelor plate, cu altitudine mai mica de 200 m, dar in cadrul campiei se pot distinge cel putin trei aspecte deosebite, intalnite in cadrul unor subunitati orientate pe directia estľvest: campia piemontala, campia de subsidenta si campia tabulara loessica. Campia Romana este impartita in doua mari subdiviziuni: Campia Romana de Est si Campia Romana de Vest, separate de o linie care corespunde aproximativ cursului raului Arges. Subunitate a Campiei Olteniei, Campia Bailesti se intinde intre vaile Drincea si Jiu, strabatuta de Balasan si Desnatui, fiind formata din terasele Dunarii, exceptie facand Campul Segarcei, un mic sector din nordľest, aici gasindu-se foarte larg dezvoltate toate cele opt terase ale acesteia, iar valea in ansamblul ei atinge latimea maxima de 40 km.