Calarasi, oras turistic in Romania

Calarasi este resedinta si cel mai mare oras al judetului Calarasi, situat in sud-estul Romaniei, pe cursul bratului Borcea al Dunarii. Calarasiul este cunoscut pentru industria alimentara, industria de PAL melaminat, industria siderurgica, industria de hartie si industria de prefabricate.Calarasi, oras turistic in Romania Conform recensamantului din 2002, Calarasiul avea o populatie estimata de 70.039 locuitori.

Asezarea municipului Calarasi este mentionata pentru prima data in anul 1534. Lichiresti (denumirea asezarii la acea vreme) este mentionat in 1630 de Leon Stefan Tomsa voievod. incepand cu 1699, este stabilit un popas pentru calarasii (de unde provine si numele localitatii) care faceau legatura dintre Bucuresti si Constantinopol. inainte de perioada comunista, Calarasiul a fost resedinta judetului Ialomita (care se intindea pe atunci pe mare parte din suprafata actualelor judete Calarasi si Ialomita); in perioada comunista, judetele au fost desfiintate, iar orasul a facut parte din regiunea Bucuresti. Dupa reinfiintarea judetelor, judetul Ialomita a cuprins un teritoriu aproximativ similar cu cel interbelic, iar resedinta s-a mutat la Slobozia pana in anul 1981, cand zona judetelor Ilfov si Ialomita s-a reorganizat administrativ, Calarasiul devenind resedinta judetului omonim (prin Decretul Consiliului de Stat nr. 15 din 23 ianuarie 1981), ce cuprindea sudul fostului judet Ialomita si sud-estul fostului judet Ilfov.

In perioada interbelica orasul dispunea de un aeroport situat pe linia de navigatie aeriana Bucuresti-Calarasi-Bazargic-Balcic.

O importanta resursa naturala a municipiului Calarasi o reprezinta apele de suprafata. Fluviul Dunarea margineste la sud teritoriul orasului, iar bratul Borcea, ce se desprinde pe malul stang in aval de punctul Chiciu, strabate aria urbana de la sud-nord spre sud-vest, dupa ce formeaza cotul Borcei. Bratul Borcea, pe care se afla amplasat municipiul Calarasi, are 99 km lungime. Punctul de trecere al Dunarii de la Chiciu - Ostrov este un excelent loc de pescuit si antrenament pentru sporturile nautice. Totodata este un loc oportun pentru plimbari cu ambarcatiuni atat pe Dunare cat si pe bratul Borcea Din punct de vedere al agrementului sportiv, municipiul dispune de un strand dotat cu dusuri, un bazin pentru copii si unul pentru adulti, doua terenuri de fotbal cu gazon artificial si iluminat corespunzator pentru desfasurarea de competitii sportive in nocturna, un complex sportiv cu terenuri de fotbal, handbal, sala de sport, un teren de tenis, trei sali de fitness, trei cazinouri si o sala de ping-pong.