Campulung Moldovenesc, oras turistic in Romania

Prima atestare documentara a Campulungului Moldovenesc dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun (14 aprilie 1411). in Evul mediu, asezarea care si-a luat numele din asemanarea cu o vale lunga pe cursul raului Moldova, la picioarele masivului Rarau, a fost centrul Judetului Campulung, care includea 15 asezari pe vaile Moldovei, Bistritei si Dornei.

In anul 1716 Dimitrie Cantemir mentiona in lucrarea sa "Descriptio Moldaviae" ca locuitorii tinutului erau organizati intr-un fel de "republica independenta" si refuzau sa primeasca ordine de la orice boier local.

Pacea de la Kuciuk-Kainargi din 1774 a hotarat ca Moldova superioara sa fie anexata Imperiului Austro-Ungar.Campulung Moldovenesc, oras turistic in Romania Ca rezultat imediat, a urmat colonizarea germana si slava.

In 1794 localitatea este declarata targ, iar in anul 1806 oras.
In perioada urmatoare, Campulungul Moldovenesc a cunoscut o puternica dezvoltare economica, sociala si culturala iar populatia a crescut numeric in permanenta.

In 1923 orasul a devenit resedinta judetului Campulung Bucovina.

In 1995 orasul a fost declarat municipiu.

In 2002, Campulung Moldovenesc este declarat statiune de interes local, iar in anul in 2005, Campulung Moldovenesc este declarat statiune turistica de interes national.

Calatorul care strabate "Tara de Sus" a Moldovei mergand spre Maramuresul legendelor istorice sau spre Ardealul strajuit de cununa Carpatilor romanesti va fi incantat de maretia locurilor si a oamenilor intalniti pe valea superioara a Moldovei. Un astfel de loc este si municipiul Campulung Moldovenesc, situat intr-o depresiune intramontana la poalele nordice ale masivului Rarau din nordul Carpatilor Orientali.

Culmile montane ale Obcinii Feredeului catre nord si ale Munceilor Raraului catre sud, ce strajuiesc vatra orasului, iti desfata privirea in orice anotimp te-ai afla, prin peisaje inedite care te duc cu gandurile la Tirolul austriac sau la cantoanele din estul Elvetiei.
Verdele crud al padurilor de brad si molid, pajistile montane ce imbraca versantii pana in albia Moldovei, apele limpezi ale paraielor tumultuoase si aerul ozonat, ii da rang de statiune climaterica si te indeamna sa-i cunosti ospitalitatea-i traditionala.