Statiunea montana Dambovicioara, Romania

Comuna Dambovicioara, formata din satele Podu Dambovitei, Dambovicioara si Ciocanu, este o poarta principala prin care se face intrarea in Muntii Iezer-Papusa prin Valea Dambovitei, Muntii Piatra Craiului prin Valea Dambovicioarei precum si in Muntii Bucegi si Muntii Leaota prin Valea Cheii.

Satul Podu Dambovitei, satul principal al comunei, este localizat pe drumul national DN 73, culoarul Rucar-Bran, la o distanta de 30 km fata de Campulung Muscel si 55 de km fata de Brasov.

Numele satului este dat de stravechiul pod de lemn de peste Dambovita si mai apoi de vestitul pod de piatra din centru construit in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu. In intersectia de langa acest pod de piatra gasiti drumul catre Cheile Dambovicioarei, cu o lungime de 5 km, satul Dambovicioara si Pestera Dambovicioara.Statiunea montana Dambovicioara, Romania Urmeaza Cheile Brusturetului si istoricul popas Brusturet de la poalele Pietrei Craiului.

Potentialul hidrografic este reprezentat atat de ape de adancime, slab mineralizate si prezentand o buna potabilitate, cat si de ape de suprafata. Principalul rau este Dambovita cel mai mare afluent al Argesului reprezentand 2/3 din suprafata culoarului. Raul se formeaza in masivul Iezer-Papusa, la o altitudine de 2249 m. Intre izvor si Podu Dambovitei, raul strabate pe circa 42 km lungime o denivelare spectaculoasa de aproape 1500 m, avand o panta medie de 39,4/ km. In acest sector, spectaculoasele chei ale Petrimanului si Plaiului Mare sunt adevarate bijuteri ale naturii, obiective de prima importanta.

Zona dispune de o bogata si diversificata flora si fauna. Aceasta se incadreaza in zona padurilor de fag si conifere. Vegetatia zonelor carstice mai este reprezentata aici si de Garofita Pietrei Craiului, unica in lume, Floarea de Colt, ghintura galbena alaturi de sangele voinicului.

Principalele animale specifice zonei sunt capra neagra, declarata monument al naturii, ursul carpatin, vulpea, lupul si mistretul.

Agroturismul si turismul rural reprezinta activitati economice deosebit de importante in aceasta comuna, avand in vedere potentialul natural si istoric al acesteia, activitati ce pot imbina intr-un mod armonios cadrul natural cu oferta de cazare si servicii.