Deta, oras turistic in Romania

Deta este un oras in judetul Timis, Banat, Romania. Este un mic centru administrativ, economic si cultural, de importanta microregionala, cu o populatie de 6.418 locuitori.Deta, oras turistic in Romania Deta polarizeaza atat din punct de vedere economic cat si socio-cultural viata localitatilor: Denta, Moravita, Gataia, Voiteg, Banloc, Jamu Mare, Giera, Giulvaz.
Orasul Deta este situat in extremitatea de sud-vest a tarii, in Campia Barzavei intre Timisoara si frontiera cu Serbia, la o distanta de 43 km sud de Timisoara pe DN59 (respectiv E70) si la 18 km de granita cu Serbia (118 km de Belgrad).

Este asezat in campia joasa a Barzavei si este traversata de raul Birdeanca, afluent al Barzavei care in perioadele de inundatii are rol de supapa a Barzavei.

Localitatea are o latitudine nordica de 45░23 si o longitudine estica de 21░12", fiind situata la un nivel de 91 m. deasupra marii. Din teritoriul administrativ al orasului Deta face parte si satul Opatita situat la o distanta de 3,5 km. fata de oras, pe DC 172 (Deta-Birda).

Teritoriul administrativ al orasului Deta se invecineaza cu teritoriile administrative ale urmatoarelor localitati: spre nord cu Voiteg, la nord-est si est cu Gataia, la sud cu Denta si la vest cu Banloc.

Teritoriul localitatii este dominat de clima temperat-continenla. Ca pondere cea mai mare influenta o au masele de aer maritim, dinspre vest, cu un grad ridicat de umiditate, apoi cele subtropicale dinspre Marea Mediterana si cele continentale dinspre est.

Datorita acestor caracteristici climatelice iernile nu sant foarte geroase, verile sunt calduroase, iar primaverile si toamnele cu o durata destul de mica.

Media anuala a temperaturii aerului se situeaza intre limitele 10-11 C, pe cand cea maxima la +40 C.

Orasul este strabatut de calea ferata ce leaga Timisoara de Belgrad.