Deva, oras turistic in Romania

Ruinele Cetatii Deva, de pe Dealul Cetatii, au fost si raman un obiectiv turistic important. in ultimii ani a fost conceput un program de amenajare a Cetatii, proiect foarte controversat, pentru a o pune in valoare si a o face accesibila tuturor varstelor: instalarea unui telescaun si amenajarea unei terase in incinta fortificatiei (idee abandonata ulterior la insistentele reprezentantilor Muzeului Deva).Deva, oras turistic in Romania Odata ajuns sus langa ruinele cetatii, ni se dezvaluie panorama orasului si a imprejurimilor. Se vorbeste despre existenta unui tunel subteran care unea Cetatea Devei de Castelul de la Hunedoara. Cativa kilometri mai departe, pentru week-end sau cantonamente sportive: Cabana Caprioara reprezinta o alta atractie, foarte accesibila cu masina sau pe jos, fiind amplasata la capatul strazii Aurel Vlaicu (una dintre iesirile din orasul nostru).



La poalele dealului se intinde "Parcul Cetatii". La intrarea dinspre sud a parcului se afla casa lui Dr. Petru Groza ("casa fara acoperis" cum ii spun locuitorii varstnici), care se preconizeaza a fi transformata in muzeu memorial. in centrul parcului rezista de decenii chioscul orchestrei, insa a ramas muzical doar cu numele. Tot asa cum e prezenta la cativa pasi statuia tacuta a lui Mihai Eminescu, pentru turistii sau devenii romantici. Bineinteles ca exista si o strada care poarta numele poetului.



In nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetatii, se afla castelul Magna Curia, construit in secolul XVI. Initial castelul a fost conceput in stilul Renasterii, dar restaurarile ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, in anul 1621, precum si cele din prima jumatate a secolului XVIII) i-au adaugat si elemente de arta baroca. in prezent complexul arhitectonic Magna Curia adaposteste Muzeul Judetean Deva (sectiile de istorie ?i ?tiinte naturale).



La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generatiile de gimnaste precum: Nadia Comaneci (sub indrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu si Mariana Buruiana), s.a. Dupa sala de sport se ascunde "Stadionul Cetate", unde evolueaza echipa de fotbal "Muresul Deva".