Gura Humorului, oras turistic in Romania

Gura Humorului, mai demult Gura Homorului, este un oras in judetul Suceava, Bucovina de sud, nordul Romaniei. Are o populatie de 15.837 locuitori.

Ridicand in anul 1488, pe locul unei constructii mai vechi, din lemn, manastirea Voronet, domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare a ctitorit o asezare manastireasca a carei faima a trecut peste vreacuri granitele tarii.Gura Humorului, oras turistic in Romania Cu pictura exterioara pastrata in conditii uimitor de bune, biserica acestei manastiri, ca si cele de la Humor si Moldovita, este o marturie a neobisnuitului procedeu decorativ care a constituit una din cele mai interesante manifestari de arta din trecutul poporului roman.

Mai tarziu, domnitorul a inzestrat manastirea cu numeroase danii, intre care ôo seliste anume - Poiana, la Gura Humoruluiö. Este prima mentiune documentara a locurilor pe care s-a dezvoltat, peste secole, localitatea Gura Humorului.

Orasul este situat la varsarea Humorului si raul Moldova, de la acest fapt provenind numele orasului. Gura Humorului este situat la o altitudine de ca. 470 m, avind un climat cu proprietati sedative. Locul a fost cautat, inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca statiune climaterica. La nord sunt culmile Obcinei Humorului, la sud Obcina Voronetului iar la vest Obcina Mare. Acesti munti sunt bine impaduriti, iar climatul de adapost confera orasului cu circa 17.000 de locuitori un cadru placut si pitoresc. Meleagurile humorene sunt atestate in documentele scrise medievale emise de cancelaria Moldovei, inca de la inceputul secolului XV -lea (1415), cand vornicul Oana a intemeiat vechea manastire a Humorului, la o distanta de 6 km de actualul oras Gura Humorului.