Husi, oras turistic in Romania

Localitatea Husi este atestata documentar la sfarsitul secolului al XV-lea, mai precis la 1494, intr-un document care aminteste drumul "ce merge de la Vaslui la Husi". Un alt document din 1497 aminteste de Husi "ce iaste pe Draslivte".Husi, oras turistic in Romania Acestea sunt doar trei documente ce amintesc de Husi, insa au mai existat si altele. in 1497, Stefan cel Mare a ridicat aici o biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care peste aproximativ un secol, in 1598, va deveni episcopie, alaturi de cea de la Radauti si Roman.

Cu privire la originea Husilor s-au emis mai multe ipoteze. Primul care a incercat sa identifice originea orasului a fost parintele Melchisedec Stefanescu, care a dat episcopiei o cronica mergand cu evenimentele pana la jumatatea secolului al XIX-lea. Acestuia i s-au alaturat si alti istorici cum ar fi Nicolae Iorga, Ioan Bogdan, Gh. Ghibanescu s.a. Este o problema inca deschisa, cu toate ca varianta cea mai plauzibila descoperita de ei este aceea ca numele de Husi ar veni de la un boier Husul care a avut mosii de o parte si de alta a Prutului.

O alta ipoteza privind originea este legata de primirea in aceasta localitate, de catre Alexandru cel Bun, a husitilor, adeptii teoriilor lui Jan Huss, alungati din Cehia dupa ce mentorul lor a fost condamnat si executat prin ardere pe rug, de catre Conciliul de la Konstantz.

"Orasul dintre vii" cum mai este numit orasul are un vin de calitate, iar Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei" l-a situat pe locul al doilea dupa cel de Cotnari.

A fost declarat municipiu in 1995.

Orasul este un important punct turistic din pricina faptului ca aici se gaseste ctitoria lui Stefan cel Mare, cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", fosta episcopie din secolul XVI. Astazi, cel ce pastoreste episcopia este P.S. Ioachim Mares, iar ca episcop vicar Corneliu Barladeanu. Palatul episcopal a fost construit intre 1782-1792. Episcopia are un muzeu episcopal reconstruit in perioada 1998-2003.

Alte obiective importante sunt Muzeul Municipal, infiintat in 1957, Muzeul Viticulturii, precum si Muzeul memorial "Dimitrie Cantemir".