Ieud, oras turistic in Romania

Ieudul este asezat pe Valea Izei, intre Sighet, Viseu si Borsa. A fost atestat documentar in anul 1365.Ieud, oras turistic in Romania Fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragos Voda. La Ieud, biserica batrana din deal a fost construita de familia nobila locala Balea la inceputul secolului XVII. Biserica este cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat, si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures. in austeritatea ei exterioara, incalzita in interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud Deal reprezinta un varf al artei si tehnicii de a construi biserici de lemn in Maramures. Valoarea ei este dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav itinerant local Alexandru Ponehalschi. Biserica a fost inclusa in 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, impreuna cu alte sapte biserici de lemn din Maramures.

- Manastirea de la Ieud datind din secolul al XIV-lea unde se vad si astazi urmele fundamentului acestei constructii monahale parasite la 1860;
- Biserica din deal - a Balcului, construita in anii 1610-1621 ;
- Biserica din ses, construita in 1717;

Cele doua biserici din Ieud sunt deosebit de frumos proportionate, constructii in stil maramuresan din lemn de brad, avand pictura pe perete si panza, lipita la imbinarea barnelor. Aici se gasesc si icoane pe lemn si pe sticla de o mare valoare artistica.

In cele doua biserici s-au pastrat carti de o deosebita valoare pentru istoria scrisului romanesc: "Codicele de la Ieud" in care sunt cuprinse si trei manuscrise in limba romana datate in prima jumatate a secolului XVII, cel mai probabil intre anii 1610-1640, un Ceaslov tiparit la 1715 la Tirgoviste; un liturghier datand de la 1759, tiparit la Iasi; un penticostar tiparit la Bucuresti in 1743.

Ieudul este o localitate pastratoare a unor valori traditionale, etnografice si folclorice.