Lapusna, oras turistic in Romania

Castelul Lapusna este situat la o altitudine de 815m, in comunca Ibanesti, sat Lapusna, la 70 km de Targu Mures, intr-o zona muntoasa deosebita. Castelul se afla la 45 de km de Reghin, in Muntii Gurghiului, pe valea cu acelasi nume.


Constructia castelului a fost realizata in anii 1925-1926.Lapusna, oras turistic in Romania El a apartinut regilor Romaniei (Ferdinand, Carol al 2-lea si Mihai I) pana in anul 1949.


Dupa nationalizarea din anul 1949, Castelul a fost trecut in proprietatea statului, in administrarea comunei Ibanesti, in raza administrativa a careia era situat. Acesta, mai ales in anii in care la conducerea statului s-a aflat Nicolae Ceausescu a functionat sub forma de ôCasa Prezidentialaö, in functiunea de ôCastel de Vanatoareö, pentru cadrul cu functii inalte din anturajul conducerii comuniste. Au vanat aici Hrusciov, Tito , Jivcov cu ocazia discutiilor diplomatice si mai ales cu prilejul chefurilor de dupa.


Gasiti aici si Manastirea Lapusna, care dateaza din 1779 (este de lemn), adusa din satul Comori, servind ca loc de inchinaciune pentru Casa Regala. O data cu stramutarea bisericii au fost aduse aici si icoane care atesta legaturile stranse dintre Transivania si Moldova secolului 18.
Ceea ce pot sa va spun in afara de aceste detalii istorice, e ca se gateste extraordinar de bine, se doarme extraordinar de bine si peisajul este absolut superb. Merita vizitat acest bastion unde se termina Valea Gurghiului. Insa, nu va luati numai o zi pentru asta, ci o saptamana!