Ludus, oras turistic in Romania

Ludusul este situat in partea centrala a podisului Transilvaniei , in partea de vest a Judetului Mures ( la 44 km. de municipiul Tg.Ludus, oras turistic in Romania Mures ). Din punct de vedere geografic orasul Ludus este situat la intersectia dintre paralele 270 07 longitudine estica si 460 29 latitudine nordica , la 279 m altitudine .
Mai putem spune ca este situat la interferenta dintre Campia Sarmasului si Podisul Tarnavelor , la confluenta Paraului de Campie cu Muresul , rau care desparte orasul in doua de la nord la sud , aproape la distanta egala intre marile orase transilvane Targu Mures si Cluj Napoca , Ludusul ocupa peste 67 km2 si circa 1 % din suprafata judetului .
Administrativ orasul are in componenta sa localitatiile Avramesti ,Cioarga , Ciurgau , Fundatura , Gheja si Rosiori , cele mai insemnate fiind Gheja cu peste 1500 locuitori si Rosiori cu 900 locuitori .
CAI DE COMUNICATIE - Ludusul este un important nod de comunicatii . Asfel el este strabatul de drumul european DN 15 - E 60 si este punct de plecare pentru o serie de drumuri judetene . Din punct de vedere feroviar , orasul este la 18 km. de Razboieni , punct de conexiune cu magistrala 300 si are gara pe linia 405 ; de aici pleaca linia 406 , Ludus - Bistrita .
Datorita asezarii geografice orasul Ludus se afla situat in apropierea aeroportului de la Vidrasau ( Tg. Mures ) la o distanta de aproximativ 30 km. precum si a celui de la Cluj Napoca .