Statiunea balneara Moneasa, Romania

Moneasa este o localitate in judetul Arad, Crisana, Romania, se afla situata la poalele Muntilor Codru-Moma. Comuna are o suprafata administrativa de 6824 ha si este formata din doua sate: Moneasa - sat resedinta de comuna situat la o distanta de 102 km fata de municipiul Arad ?i Ranusa.

Moneasa este situata intr-o depresiune de pe valea paraului cu acelasi nume, la poalele Masivului Codru-Moma, la o altitudine de 280-290 m.

Statiunea se afla la 110 km est de Arad si la 20 de km de oraselul Sebis.

Cai de acces: sosea sau calea ferata.

Statiunea are ca profil, cura si tratamentul pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie si boli asociate-nutritie, metabolice (diabet mellitus, obezitate).Statiunea balneara Moneasa, Romania Factorii naturali de cura sunt climatul, ce are un efect calmant asupra organismului uman in general si asupra sistemului nervos central in mod particular, si apele minerale oligoterme. Apele termale au temperatura de 25-32C si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone.

Atractii turistice:
- Partia de schi cu o lungime de 250 m.
- Strandul Moneasa.
- Instalatii pentru bai calde in cada cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie si kinetoterapie, bazine in aer liber pentru bai reci cu ape minerale.
- Cetatea Dezna, Hanul Deznei
- Tezaurul dacic de argint de la Gura Vaii
- Platoul carstic Tinoasa
- Pestera Liliecilor
- Pestera Alba
- Grota ursilor
- Cariera de marmura neagra si rosie
- Cascada Boroaia
- Rezervatia de nuferi
- Rezervatia de laur - 10 km de Gurahont
- Casa pictorului si sculptorului Gheorghe Groza (nr.180)
- Galeria de sculptura in piatra
- Festivalurile de folclor si de arta traditionala romaneasca