Statiunea montana Muntele Mic, Romania

La circa 22 km de Caransebes, spre est, pitoreasca sosea DJ 608A, ce trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova, ajunge la statia de teleferic din Valea Craiu (altitudine 773 m), de unde un mijloc de transport pe cablu, tip telescaun, cu o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m, permite o urcare rapida pe Muntele Mic. De aici, accesul in statiune poate fi facut si pe un drum recent asfaltat (octombrie 2006) de circa 13 km.Statiunea montana Muntele Mic, Romania

Unitatea geografica a Muntilor Tarcu, din care face parte si Masivul Muntele Mic, ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Limitele Muntilor Tarcu sunt Valea Timisului si a Bistrei, Valea Raului Rece (Hideg) si Raului Ses, continuat de Raul Mare. Relieful existent in acest tinut este in general muntos, dar printr-o trecere treptata de la campie la piscurile inalte. Crestetul usor bombat al Masivului Muntele Mic, care atinge altitudinea de 1806 m, face foarte usoara ascensiunea pe acest munte. Pentru amatorii de peisaje alpin-stancoase, Masivul Tarcu si traseul pana la Varful Tarcu (2190 m) ofera peisaje splendide, panoramice, greu de uitat de catre orice excursionist. in vaile glaciare, prin retragerea ghetarilor, de multe ori se intalnesc lacuri glaciare, care completeaza peisajul pitoresc al acestor locuri.

in turism, in general, o importanta deosebita o are starea vremii, care poate ôalungaö sau atrage potentialii turisti. Din acest punct de vedere, zona Muntele Mic este privilegiata, fiind una din zonele din tara unde zapada tine chiar si 6 luni pe an. Precipitatiile masive venite din nord-vest, precum si temperaturile scazute, inregistrate pe timp de iarna, fac posibila practicarea sporturilor de iarna, din luna noiembrie, pana in luna mai. Grosimea stratului de zapada, iarna, este in medie de 1 metru. Partiile de schi au pante, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Actualmente se schiaza pe trei partii, botezate de turisti Valea Soarelui (nivel usor, cca. 1700 m lungime), Caldare (nivel mediu, peste 600 m) si Sub Teleschi (nivel greu, cca. 1400 m), urcarea facandu-se cu doua schilifturi moderne, mai nou existand si o instalatie de nocturna.