Odorheiu Secuiesc, oras turistic in Romania

Prima atestare a orasului dateaza din 1301 cu numele de Uduord. Denumirea orasului indica faptul ca executorul secuilor isi avea aici sediul.


Se presupune ca localitatea a fost oras liber inainte de secolul al XIV-lea.Odorheiu Secuiesc, oras turistic in Romania in anul 1357 aici s-a tinut prima Dieta a secuilor. Cetatea din oras a fost edificata in anul 1492 cu folosirea materialelor de constructie ale unei manastiri. Ioan Sigismund, principele Transilvaniei, a luat in stapanire cetatea dupa ce a castigat o batalie cu secuii. intre anii 1562 si 1565 Principatul Transilvaniei a finantat construirea noului castel SzÚkelytamadt (textual, "a atacat secuiul"), ceea ce a fost interpretat ca o umilinta adusa secuilor infranti in batalia cu trupele princiare. Secuii au distrus acest castel in anul 1599, cand au luptat alaturi de voievodul Mihai Viteazul. Reconstruirea lui a fost ordonata numai dupa anul 1621 de noul principe Gabriel Bethlen. in 1616 pasa Ali l-a ars din temelii, iar in 1704 generalul Tiege l-a jefuit. in cele din urma a fost demolat partial de secui, la ordinul lui L§rinc Pekry, care l-a recucerit. De atunci se numeste Csonkavar ("castelul trunchiat") si a dainuit pana in zilele noastre.


Orasul a fost scutit de plata impozitului in 1558 de regina Isabella.


in anul 1876 a devenit resedinta comitatului Odorhei, care a luat fiinta prin unirea a trei scaune secuiesti. in perioada interbelica a fost resedinta judetului Odorhei.