Otopeni, oras turistic in Romania

Otopeni, oras turistic in RomaniaOrasul Otopeni este asezat in zona limitrofa de nord a capitalei Romaniei - Bucuresti, intre km. 12,800 si 17,900 pe drumul national nr.1 (DN 1), la intersectia dintre paralela 44 32 latitudine nordica si meridianul 26 6 longitudine estica, la o distanta de 4943 km nord fata de Ecuator.
Din punct de vedere fizico-geografic, orasul Otopeni este asezat pe interfluviul Colentina - Pasarea, in Campia Vlasiei, subdiviziune a Campiei Romane, iar din punct de vedere administrativ - teritorial este situat in judetul Ilfov.

Localitatea se afla in zona temperat -continentala, la interferenta influentelor climatice specifice partii de vest a tarii cu cele caracteristice partii estice a Campiei Romane, trasatura principala fiind data de succesiunea celor patru anotimpuri, diferentiate din punct de vedere al elementelor meteorologice.
Temperatura medie multianuala este de 10,6 C, conform datelor de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie- statia Bucuresti- Baneasa.

Regimul anual al temperaturilor medii oscileaza intre un minim de -3,1 C inregistrat in luna ianuarie si un maxim de +22,5 C inregistrat in luna iulie, rezultand o amplitudine medie anuala de 25,6 C, ceea ce dovedeste, o data in plus, caracterul temperat-continental al climei.
Temperaturile extreme absolute au fost cuprinse intre +41,1 C (inregistrata la 20 august 1945) si - 32,2 C ( inregistrata la 25 ianuarie 1942).