Rasinari, oras turistic in Romania

Este situat la 12 km de Sibiu, in sud - estul judetului. Este strabatut de Valea Stezei si Valea Caselor.Rasinari, oras turistic in Romania Poarta de intrare spre Muntii Cindrel. Accesul in localitate se face pe soseaua modernizata Sibiu - Paltinis sau cu tramvaiul, din Padurea Dumbrava. Populatia: 5645 locuitori, din care 98,8% romani. Este cea mai mare localitate din Marginimea Sibiului.

In anul 1738 batranii satului au fost ascultati in procesul cu orasul liber regesc Sibiu, ocazie cu care a fost consemnat faptul ca intemeitorii asezarii ar fi fost "Mustata si Coman Rosca", care "si-a durat locuinta pe locul unde e astazi Fantana Rosca , in mijlocul statului". Numele celor doi intemeietori legendari fac trimitere la prezenta pecenegilor in aceasta zona, prezenta atestata pana in zilele noastre in denumirea Dealului Besineului (Dealul Peceneagului, Dealul Cumanului), situat deasupra comunei Rasinari, fiind posibil ca insasi denumirea localitatii sa fie derivata prin rotacizare de la numele medieval al pecenegilor (Besii, Bisseni).

Firea darza a rasinarenilor nu s-a dezmintit nici la 1848, cand conducatorii legiunii prefecturii Sibiu, in frunte cu prefectul, erau aproape toti fii ai satului. Escadronul lor de calareti a dat jertfa de sange, ajungand pana la batalia de la siria.

De mentionat ca in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea Rasinariul a fost sediul reinfiintatei episcopii ortodoxe a Transilvaniei. Modesta casuta taraneasca, resedinta a episcopilor de origine sarba Ghedeon Nichitici si Gherasim Adamovici, se mai pastreaza si acum.

Astazi satul pastrand partial vechile preocupari pastorale este intens incadrat in noul ritm de viata. Dintre cei peste 5000 de locuitori, multi lucreaza in noile societati comerciale din sat si din Sibiu, Rasinariul fiind legat de oras, din 1947, printr-o linie de tramvai electric.