Statiunea montana Rasnov, Romania

Orasul Rasnov este situat in judetul Brasov, in sud-vestul Depresiunii Brasov, la 15 km de municipiul Brasov, pe cursul raului Ghimbasel, la 650 m altitudine. Denumita Rosenau de catre sasii din Depresiunea Brasov si Barcarozsnyo de catre maghiari, in prezent localitatea Rasnov are aproximativ 16000 locuitori.


Urmele de locuire de pe teritoriul orasului indica prezenta unei asezari dacice ce purta numele de Cumidava iar mai tarziu se pare ca a existat aici si un castru roman de mari dimensiuni (114x110m).Statiunea montana Rasnov, Romania Sapaturile arheologice au scos la iveala in interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de terra sigilata si o figurina din lut care o reprezinta pe Venera.


Prima mentionare documentara a Rasnovului dateaza insa din 1331 sub numele de Rosnou, mai tarziu in 1343 apare cu numele de Rosnov. Alte denumiri care apar in documente sunt Rasnov si Villa Rosarum. In 1427 Sigismund de Luxemburg acorda asezarii dreptul de a tine targuri. Cu timpul asezarea capata o importanta semnificativa fiind al doilea targ ca marime din tara Barsei. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale strungarilor in lemn si a tesatorilor. In 1600 dupa lupta de la Miraslau, Mihai Viteazul impreuna cu familia sa, se retrage o perioada la Rasnov numind asezarea "un oras al domniei mele".


Insa nu intotdeuna viata locuitorilor a fost usoara in Rasnov, dat fiind faptul ca se afla pe drumul ce lega tara Barsei de Pasul Bran adesea hoardele turce si tatare invadau asezarea si distrugeau tot ce rasnovenii au construit. Asa s-a hotarat construirea Cetatii Rasnov - simbol al Rasnovului si principala atractie turistica din oras.In prezent orasul este atragator atat prin prezenta obiectivelor turistice proprii (Cetatea Rasnovului, bisericile, Cheile Rasnovului) cat si prin obiectivele turistice si zonele turistice din imediata apropiere: Poiana Brasov, Paraul Rece, Muntii Piatra Craiului, Pasul Bran.