Roman, oras turistic in Romania

Orasul Roman este al doilea oras ca marime dintre localitatile judetului Neamt, avand rang de municipiu.

Orasul Roman, despre care Dimitrie Cantemir afirma ca ar fi fost intemeiat pe vremea imparatului Traian, si a carui prima atestare documentara dateaza din secolul al XIV-lea, se bucura de un bogat trecut istoric si cultural, in prezent fiind considerat un centru industrial.

Consemnat prima data, alaturi de Piatra si Neamt, in Letopisetul Novgorodului (document extern, in general acceptat ca fiind datat 1387-1392), Romanul are o vechime mai mare, dezvoltandu-se la confluenta raurilor Moldova si Siret.
Considerat unul dintre cele mai importante centre medievale din Moldova, Romanul este mentionat intaia oara intr-un document intern la 30 martie 1392 (este vorba de un hrisov de danie catre Ionas Viteazul, care a fost scris in cetatea noastra, a lui Roman voievod).
Se pare ca numele orasului a fost preluat de la numele voievodului Roman I Musat (1392-1394), considerat de unii cercetatori ca fiind intemeietorul acestuia, desi exista probe materiale care sa ateste existenta curtii de la Roman inca de pe vremea lui Petru I Musatinul.

Destinata unor scopuri defensive, cetatea a oferit protectie mestesugarilor si negustorilor urbei, activitatea acestora ducand la afirmarea orasului ca important centru atat economic cat si cultural.

Intemeierea in 1408 de catre Alexandru cel Bun a unei episcopii a condus la sporirea importantei politice, militare si administrative a Romanului.Roman, oras turistic in Romania Venirea pe tronul Moldovei a lui Stefan cel Mare a determinat ridicarea, pe malul stang al Siretului, a unei cetati de piatra, cu ziduri puternice, in locul fortificatiei de pamant existente. Astfel, Cetatea Noua a Romanului a devenit un element deosebit de important in cadrul sistemului defensiv al Moldovei realizat de marele voievod, ea rezistand atacului intreprins de Matei Corvin in 1467.

In vara anului 1476, cetatea cunoaste asediul lui Mohamed al II-lea care, venit sa razbune infrangerea de la Vaslui, ataca ostile lui Stefan cel Mare adunate aici. Asediul a durat pana in ziua de 24 iulie, cand moldovenii se retrag spre Razboieni.

Desi considerat resedinta voievodala, Romanul nu si-a pastrat acest statut in mod constant, aceasta datorita importantei politico-economice pe care Suceava o dobandeste. Asa se face ca, in sec. Al XVI-lea, curtea si episcopia din Roman revin sporadic in actualitate. Pe locul vechii episcopii, Petru Rares incepe ridicarea actualei catedrale, care va fi finalizata de catre Ilias Rares. Despre curtea voievodala ultimele insemnari dateaza din timpul domniei lui Despot voda, iar cele despre Cetatea Noua sunt din 1675, cand aceasta este distrusa (de catre Dumitrascu Cantacuzino, odata cu alte cetati ale Moldovei).