Sebes, oras turistic in Romania

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica prezenta omului in acest areal inca din Neolitic (Cultura Cotofeni) insa prima mentionare documentara dateaza din anul 1245 sub numele de Malembach iar ulterior sub numele de Sebus (mentionat ca oras in 1341). Orasul urmeaza modelul de dezvoltare a centrelor mestesugaresti din Transilvania cu existenta a 19 bresle de mestesugari si cu un important rol in comertul dintre Transilvania si Tara Romaneasca.

Este printre primele orase din Transilvania care construieste ziduri de aparare fortificate iar ulterior este infiintat si un gimnaziu si o tipografie.Sebes, oras turistic in Romania Apogeul dezvoltarii il atinge in secolul 18 cand este sediu al Dietei si al Principilor Transilvaniei.

In Antichitate, pe locul Sebesului de astazi s-a aflat o asezare dacica, Incorporata In Imperiul Roman. Orasul a fost Intemeiat In secolul al XII-lea de colonistii sasi veniti la chemarea regelui Ungariei. In Sebes s-au stabilit populatii provenite din zona Rinului si a Moselei (regiunea Luxemburgului si a vestului Germaniei de astazi). Denumirea de "sasi transilvaneni" provine din confuzia facuta de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populatiile germane erau "saxones", "sasi". Germanii din Sebes au fost de fapt franconi de pe Rin, "Rheinfranken". Sebesul Sasesc a fost unul din cele mai importante orase ale Transilvaniei medievale, devenind una din cele sapte cetati ale tarii.

Un act regesc din 1387 consfinteste dreptul Sebesului de a ridica ziduri, desi constructia acestora incepuse probabil Inainte de jumatatea secolului al XIV-lea. Acesta devine astfel in ciuda Intinderii sale reduse primul oras din Transilvania Inconjurat complet cu fortificatii din zidarie. Atacul Imperiului Otoman din 1438 gaseste Sebesul aparat de o centura de ziduri nu foarte groasa, cu turnuri si doua porti. Acestea din urma se deschid Insa relativ repede turcii intrand In cetate. Memorabila este rezistenta solitara a unuia dintre turnuri: Turnul Studentului. Armata turca a asediat orasul, dar localnicii nu s-au predat, ci s-au adapostit intr-unul din turnurile cetatii (datand din secolul al XIV-lea). Turcii au incendiat turnul si localnicii si-au gasit sfarsitul, cu exceptia unui student de 16 ani care a fost vandut ca sclav. Scapand peste douazeci de ani, avea sa scrie o capodopera despre moravurile, obiceiurile si portul din societatea turca a secolului al XV-lea.

La 1485 regele Matia Corvinul acorda orasului o serie de privilegii pentru completarea fortificatiilor. Modificarile cele mai importante le sufera incinta bisericii al carui zid este supraInaltat. Lucrari de mai mica anvergura, terminate In primii ani ai secolului al XVI-lea fiind efectuate si la incinta exterioara. Fortificatia ramane modesta cuprinzand 7-8 turnuri (unul interior) si doua porti prevazute cu barbacane.

Dieta Transilvaniei se Intruneste de doua ori In Sebes, In 1556 si 1600. Locul Intrunirilor, Casa Zapolya, este astazi muzeu.

Pana la reorganizarea administrativa romaneasca din perioada interbelica s-a numit Sebesul Sasesc si a facut parte din comitatul Sibiu. Apoi a fost inclus In judetul Alba (interbelic). Sfatul popular Sebes

Localitatea Sebes se inscrie in categoria celor mai importante localitati si sud-vestul Transilvaniei. Cadrul geografic propice, asezarea sa la intrepatrunderea si axul unor importante cai de comunicatie au facut ca zona sa fie locuita inca din cele mai vechi timpuri. Datorita prosperei activitati laice si ecleziastice, Sebesul va fi prima urbe din Transilvania care obtine, in anul 1387, de la regele Sigismund de Luxemburg, dreptul de a se inconjura cu un zid de piatra. Cetatea care inconjura orasul medieval a fost ridicata in mai multe etape, avand turnuri de aparare in intretinerea breslelor si patru porti de acces.

Importanta economica a Sebesului este dovedita documentar prin faptul ca Sebesul figureaza printere primele cinci orase din Transilvania, alaturi de Sighisoara, Orastie, Sibiu si Brasov, care beneficiciaza de reinoirea, la 9 noiembrie 1376, de catre regale Ungariei, a statutului breslelor. Documentul respective precizeaza ca la Sebes existau 19 bresle. In secolele imediat urmatoare sporeste numarul, importanta acordata si aportul breslelor la organizarea militara, administrative si juridical a localitatii.

Intensa activitate economica si comerciala din perioada medievala si premoderna eset continuata de prospere manufacturi, iar mai apoi, in perioade mai apropiate de zilele noastre, se vor infiinta aici tesatoria ôBaumanö (1834), atelierul de pielarie ôDahintenö (1843) ľ azi SC Capris SA, iar la 1877 se fondeaza Fabrica de Cherestea (fosta ôBaierdorf & Biachö).

O prospera activitate edilitar-urbanistica a fost inregistrata in perioada mandatelor (1900-1914), de catre primarul Johann Schopp, cand s-a construit noua primarie, posta veche, baia comunala, abatorul, sala de sport. Casa Padurilor, (azi Scoala nr.3), spitalul, uzina electrica si cazarma. Din 1875 Sebesul este racordat la calea ferata prin construirea rutei Vintul de Sus ľ Siniu, iardupa anul 1875 este deschis si drumul pe Valea Sebesului. Din 1980 se furnizeaza current electric la reteaua nationala de catre prima centrala hidroelectrica de pe Valea Sebesului, cea de la Oasa-Galceag, la scurt timp fiind date in folosinta si celelalte centrale din salba de pe raul Sebes: Tau, Sugag, Capalna, Sasciori si Petresti.