Simleu Silvaniei, oras turistic in Romania

Simleu Silvaniei este situat in partea de vest a judetului Salaj, la o distanta de 29 km pe soseaua nationala D.N. 1H fata de municipiul Zalau, resedinta judetului Salaj.Simleu Silvaniei, oras turistic in Romania Impreuna cu localitatile rurale componente: Bic, Cehei si Pusta, ocupa o suprafata de 62,26 km2 sub Magura simleului, in bazinul hidrografic al Crasnei.
Este asezat in lunca si terasele a II-a si a III-a ale Vaii Crasna fiind dominat in partea de nord de masivul cristalin al Magurii simleului, ramasita a unui vechi lant cristalin, avand aspect de muncel si o altitudine maxima de 597 m. Dealurile premontane din imprejurimile orasului au aspectul unor culmi domoale, in cea mai mare parte despadurite.

Raul Crasna, al doilea rau important al judetului Salaj, care izvoraste din inseuarea Oseana, aflata intre Muntii Meses si Muntii Plopis, influenteaza in mod direct relieful orasului, fiind principalul agent modelator al acestuia.
Trasaturile climatice ale orasului sunt conditionate de factori generali si locali. in linii mari, tinutul se incadreaza in sectorul cu clima temperata cu usoare influente oceanice. De aici rezulta prezenta unor temperaturi medii anuale de aproximativ 9 grade Celsius si o amplitudine ce variaza intre 19,3 si 27,6 grade Celsius.
Aspectul depresionar al reliefului, favorizeaza patrunderea dinspre S-S.E. a maselor de aer si stagnarea lor avand drept consecinta aparitia fenomenelor de inversiune termica. in afara de inversiunile de temperatura, mai sunt caracteristice brumele timpurii si uneori si cele tarzii, un numar redus de zile cu ceata si umiditate ridicata de vale in raport cu versantii.
Cantitatea medie anuala a precipitatiilor este de 700 mm, cu un maxim in lunile iunie-iulie si cu un minim in martie.
Vanturile cele mai frecvente bat din sectorul V. si N.V. si aduc cu ele umezeala.
in partea estica a orasului, au fost descoperite izvoare termale. Temperatura apei are 40 grade Celsius si un continut de saruri asemanator cu cel de la baile Boghis. Izvorul este legat de falia raului Crasna ce continua pana in apropierea localitatii Supuru de Jos.