Subcetate, oras turistic in Romania

VARVIZUL (astazi Subcetate) - unul dintre satele mari ale Giurgeului - avea la recensamantul din 1760 circa 100 de locuitori romani, la 1835 nu mai putin de 755, iar in 1910 numarul lor crescuse la 2562. in anul Unirii se aflau in subcetate 2559 de romani.

Prima cladire cunoscuta a parohiei din Varviz a fost inregistrata in 1876, parohia fiind insa cu mult mai veche.Subcetate, oras turistic in Romania in 1902 s-a edificat o biserica din piatra, cea anterioara fiind pustiita de un incendiu. Preotii din Varviz, apartinand la inceput familiei Dobrean - Nicolae Dobrean, Petru Dobrean s.a. - pastoresc si pe romanii din Ditrau si Remetea. Din familia Dobrean faceau parte si cantorii. in umbra bisericii s-a infiintat si o scoala in 1765 ea avea ca invatator pe N. George. in 1817 s-a edificat si un local scolar. in 1887 s-a zidit din barne un local nou, acoperit cu sindrila. in acest an, "docent" fiind Elie Campeanu, viitorul protopop de la Gheorgheni, scoala a avut 80 de elevi, dintre care 48 de baieti si 32 de fete. Succesorul lui Campeanu a fost Petru Golfan.

La adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 si zilele invecinate, dand expresie vointei de unire a tuturor locuitorilor Giurgeului, acestia au fost reprezentati de dr.Petru Mesia, Dumitru Musca si Teodor Urzica.

Numele Musca e frecvent la Subcetate, el fiind numele rauletului care se varsa aici coborand din Muntii Gurghiului - oamenii de pe Musca - , tot atat de frecvent fiind si numele de Urzica, purtat de unii preoti, cantori si "docenti".

Portul romanesc de la Subcetate, ca si al celorlalte sate romanesti din jur, are farmecul remarcat de atatia calatori si etnografi.