Tarlungeni, oras turistic in Romania

Tarlungeni este o comuna in judetul Brasov, Transilvania, Romania. Comuna Tarlungeni este cuprinsa in teritoriul administrativ al judetului Brasov, fiind amplasata in sud-estul lui si se invecineaza cu teritoriile administrative ale municipiului Brasov, municipiului Sacele si comunelor Prejmer, Harman, Budila si Vama Buzaului.Tarlungeni, oras turistic in Romania Comuna Tarlungeni este situata in depresiunea Barsei, la poalele muntelui Ciucas, la o distanta de zece kilometri de Brasov si este strabatuta de apele paraurilor Tarlung si Zizin. Celelalte sate ale comunei sunt: Purcareni, Carpinis, Zizin si Tarlungeni, sat resedinta de comuna.

In anul 1992, prin grija comisiei agroturismului montan, au fost inventariate si atestate o serie de locuinte din comuna Tarlungeni care ar putea sa intre in circuitul turismului montan. Cele peste 40 de gospodarii care au fost atestate atunci cu clasa A reprezinta un numar modest fata de posibilitatile reale din comuna. La o inventariere sumara facuta de un colectiv al primariei Tarlungeni, numarul acestor gospodarii ar putea usor sa depaseasca 200. Important este ca aceste gospodarii sau aceasta modalitate de turism posibil in comuna sa fie cunoscuta in tara sau peste hotare. Mentionam ca pana in anul 1948, in satul Zizin, in preajma surselor de apa minerala se practica aceasta forma de turism, care a disparut dupa distrugerea bailor cu apa rece.

Pe teritoriul comunei, si anume in satul Purcareni, isi desfasoara activitatea o asociatie de turism, äCopacul bucurieiö, din cadrul retelei de turism äOperation Villages Roumainsö, prin care un numar important de gospodarii practica agroturismul. Aceasta activitate a adus locuitorilor din zona posibilitatea valorificarii produselor agricole obtinute in gospodaria proprie si obtinerea unor venituri suplimentare. Numarul gospodariilor atestate de catre aceasta asociatie este de 30.

In anul 1999 au beneficiat de servicii agroturistice aproximativ 450 de persoane, dintre care 430 turisti straini.