Timisoara, oras turistic in Romania

Timisoara este situata in sud-estul Campiei Panonice (respectiv in sudul Campiei de Vest), in zona de divagare a raurilor Timis si Bega. Apele celor doua rauri au format aici un tinut foarte mlastinos si frecvent inundat.Timisoara, oras turistic in Romania Timisoara insa s-a dezvoltat intr-unul din putinele locuri pe unde se puteau trece mlastinile. Acestea au constituit pentru mult timp o autentica fortificatie in jurul cetatii, insa au favorizat si o atmosfera umeda si insalubra, precum si proliferarea epidemiilor de ciuma si holera, care au mentinut relativ scazut numarul de locuitori si au impiedicat semnificativ dezvoltarea cetatii. Cu timpul insa reteaua hidrografica a zonei a fost desecata, indiguita si deviata. in urma acestor lucrari raul Timis a incetat sa mai strabata orasul. imbunatatirea terenului a fost realizata in mod ireversibil prin construirea Canalului Bega incepand cu 1728 si desecarea completa a mlastinilor din imprejurimi. Totusi, terenul de pe raza orasului mosteneste o panza freatica aflata la o adancime de numai 0,5 - 5 metri, factor care nu permite construirea edificiilor inalte.

Ora locala este in avans cu 1h 25min 8sec fata de ora meridianului 0, dar se afla in intarziere cu 34min 52sec fata de ora oficiala a Romaniei.

Municipiul Timisoara, atestat documentar de peste 730 de ani, actuala resedinta a judetului Timis, este situata in Campia Timisului, campie strabatuta de raurile Bega si Timis, a caror prezenta a influentat in timp dezvoltarea localitatii de la Cetatea fortificata cu ziduri, bastioane, santuri cu apa si valuri de pamant. Timisoara este al treilea oras din Romania cu o populatie de 317.660 locuitori (2002).