Viena, capitala Austriei

Viena (germana Wien) este capitala Austriei. Ea este situata in estul tarii, in landul (regiunea autonoma) Viena, si este travesata de Dunare.

Populata de 1,6 milioane de locuitori, este un important centru politic international (in mare, datorita neutralitatii tarii), pentru ca aici se afla sediul unor organizatii ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, precum si diverse agentii al Natiunilor Unite.
Pe parursul istoriei a fost capitala Sfantului Imperiu Roman, si mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar Aici s-a desfasurat Congresul de la Viena, 1815.
Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice si al operei.Viena, capitala Austriei Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms si Anton Bruckner si altii, au lucrat la Viena si Antonio Vivaldi chiar a murit aici. Johann Strauss-fiul si familia sa si-au creat valsurile aici, iar orasul a devenit casa asa-numitei A Doua Scoala Vieneza, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg si Anton Webern toti fiind nascuti aici. Este si casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.

Viena este notabila si pentru arhitectura sa. Multe cladiri in stilul baroc exista, desi sunt reprezentate toate stilurile. Palatul de vara al imparatilor, Palatul Schonbrunn, a fost construit ca si un rival celui de la Versailles, dar desi imens si ornat, nu a devenit la fel de mare. Gradina Zoologica Schonbrunnunn se afla in incinta palatului. Catedrala Sfantului Stefan (sau Stephansdom), care a fost construita in secolul al XII-lea este de asemenea de o mare valoare. Arhitectul modern Friedensreich Hundertwasser a construit cateva cladiri in oras in stilul sau idiosincratic.

Centrul istoric al orasului Viena face parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 2001.