Viseu De Sus, oras turistic in Romania

Cea mai mare si mai importanta asezare la confluenta Viseului cu Vaserul este asezarea Viseu de Sus, situat in NE-ul judetului Maramures, la 125 km de orasul resedinta de judet Baia Mare.

Cu un teritoriu predominant muntos, orasul impartit de la un capat la altul de raul Viseu, s-a constituit de-a lungul timpului atat in apropierea raului Viseu cat si pe vaile astazi destul de populate - Valea Vinului cu peste 1000 locuitori, Valea Vaserului cu 800 locuitori, Valea Pestilor cu 500 locuitori, Valea Scradiei cu 700 locuitori, etc.

Orasul Viseu de Sus, dupa cei mai multi autori de monografii, este atestat documentar din 2 februarie 1365. Aceasta prima mentionare a Viseului ca localitate apare in diploma regelui maghiar Ludovic de Anjou.Viseu De Sus, oras turistic in Romania Dupa altii localitatea este atestata din anul 1549 cu denumirea de "Viseul Nou" sau "intre Rauri", fiind situata la confluenta celor doua rauri - nume intalnit pana la inceputul secolului XX.

In anul 1373 se marcheaza hotarul Viseului cu Borsa, in anul 1385 apare Viseul inferior (de Jos). Anul 1453 este anul in care Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei si guvernatorul Ungariei, daruieste Viseul celor 3 cnezi Stefan, Petru Mandru si Nan (Nascu) cat si fratilor lor.

Evolutia actualului oras incepe dupa anul 1770 cand se infiinteaza la Viseu si Borsa centre forestiere cu muncitori "colonisti tipteri" din Zips, adusi la Viseu din ordinul imparatului Iosif al II - lea al Austriei.