Zalau, oras turistic in Romania

Beneficiind de un cadru natural de exceptie, de pozitia sa de la poalele Mesesului si de un bogat fond turistic de origine antropica, municipiul Zalau este si un important centru turistic.
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau (fondat in 1951), cu tezaure monetare si obiecte de patrimoniu apartinatoare culturii daco-romane, medievale si poulare, alaturi de Galeria de Arta "Ioan Sima" sunt principalele obiective de mare atractie ale orasului.Turismul cultural este strict legat de prezenta pe teritoriul judetului a unor valori culturale care pot imbraca diverse forme.
Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale, care in multe cazuri atrag mii de spectatori.
in fiecare an, in perioada martie-decembrie au loc evenimente culturale dintre care amintim: “Ecouri transilvane” – Festival international coral;“Masurisul de la Pria” – serbare pastorala; “La fantana dorului”
– festival folcloric pentru romanii de pretutindeni –Simleu Silvaniei ; “Mihai Viteazul” – Guruslau – serbare campeneasca; “Ecouri mesesene” – Festivalul dansului femeiesc etc.
In judetul Salaj exista ansambluri si grupuri folclorice cu participari la festivaluri nationale si internationale. Dintre acestea amintim: Ansamblul folcloric “Porolissum” al Primariei Municipiului Zalau;
Ansamblul folcloric “Mesesul” al Centrului Culturii Traditionale Salaj; “Spiridusii” din Valcau de Jos, etc.Zalau, oras turistic in Romania