Burgas

Burgas este unul dintre cele mai mari orase din tara. Este situat pe malul Marii Negre, in Golful Burgas, la o distanta de 400 km de Sofia si 130 km de Varna.

Burgas este un centru administrativ al zonei cu acelasi nume.Burgas Populatia orasului este de peste 230.000 de oameni.
Portul Burgas este cel mai mare port de marfa din tara. Aeroportul care deserveste zboruri internationale este situat la o distanta de 10 km nord-est de oras.

Clima din Burgas, puternic influentata de mare, este temperata continentala, cu temperaturi medii de vara de 26,4 С, iar temperatura medie a apei marii in timpul verii este de 24,7 С.
Apropierea de mare si caracterul plat a regiunii este motivul asezarii acesteia din antichitate pana in zilele noastre. Cele mai vechi descoperiri din regiune dateaza din epoca bronzului si din epoca timpurie a fierului. Exista multiple descoperiri arheologice din perioada tracica (secolul al IV-lea i.Hr.). Unele dintre cele mai mari batalii dintre statul bulgar si Imperiul Bizantin fusesera purtate in regiunea Burgas. Victoriile Hanului Tervel (secolul al VIII-lea) de pe campul Anhialo in 708 si cea a Hanului Kardam (conducerea 777 - 802) de catre cetatea Karnobat din Markeli in 792 au intarit pozitiile statului bulgar.

In timpul stapanirii otomane, orasul s-a dezvoltat ca centru educational si cultural. in secolul al XVIII-lea, portul Burgas se transformase deja in cel mai mare port la sud de Muntii Balcani. Burgas a fost eliberat de sub stapanirea otomana la 6 februarie 1878. Orasul a fost supus unei industrializari si modernizari intense la inceputul secolului al XX-lea.
Alaturi de bunele legaturi de transport, priza pe mare, industria dezvoltata si, in acelasi timp, istoria pastrata, in zilele noastre Burgas este si o destinatie atractiva pentru turisti. Orasul si regiunea ofera optiuni turistice diverse: turism marin, turism cultural cu multiple muzee si obiective culturale, turism de sanatate si SPA, turism ornitologic, turism de degustare a vinului etc.

Turistii pot afla mai multe despre oras si alte fapte interesante in expozitiile Muzeului Istoric Regional din Burgas, care sunt situate in cateva cladiri. in expozitia istorica sunt prezentate imagini si documente legate de istoria cea mai contemporana a Burgasului - din 1878 pana in anii 1970. Descoperirile arheologice din Antichitate si Evul Mediu sunt prezentate in Expozitia Arheologica de pe Str. Aleko Bogoridi nr. 21. Istoria constructiilor navale la Marea Neagra de la mijlocul secolului al II-lea i.Hr. este prezentata printr-o colectie speciala de articole. Aici vizitatorii pot afla mai multe despre istoria Burgasului in timpul primului si celui de-al doilea Imperiu bulgar si despre caderea orasului sub stapanire otomana. Biserica catedrala "Sf. Chiril si Sf. Metodie" este, de asemenea, unul dintre cele mai des vizitate locuri din oras. Templul a fost construit in perioada 1897 - 1907 dupa planurile arhitectului italian Rikardo Toskani (1857 - 1929). Fratii Sf. Chiril si Sf. Metodie sunt reprezentati in pictura murala de la intrarea principala. Biserica a fost declarata monument de arhitectura si constructie de cultura de insemnatate nationala prin numarul 18 al Monitorului de Stat din 1979.

Expozitia etnografica care prezinta cultura si stilul de viata din trecutul Burgas este situata langa biserica catedrala "Sf. Chiril si Sf. Metodie". Cea mai bogata colectie de costume traditionale din toate grupurile etnografice din regiunea Burgas se afla in muzeu. Aici sunt prezentate si costume rituale unice din secolul al XIX-lea, tipice pentru regiunea Burgas. Vizitatorii pot afla, de asemenea, mai multe despre ritualurile traditionale bulgare, cum ar fi cantatul de colinde de Craciun, dansurile de ziua Sfantului Lazar, dansul focului etc. Piata "Troykata" este situata langa templu. Acesta este, de asemenea, un loc placut pentru o plimbare.
Diversitatea pasarilor din lacurile Burgas si starea actuala a florei si faunei de pe malul sudic al Marii Negre sunt prezentate in cadrul Expozitiei de stiinte Naturale.

In Casa Muzeului Petya Dubarova vizitatorii se pot apropia de viata si operele tinerei poete din Bulgaria. Petya Dubarova s-a nascut la 25 aprilie 1962 la Burgas si, desi si-a pus capat vietii la 17 ani, ea a ramas in istoria literaturii bulgare cu incredibilul ei talent poetic. Casa ei natala a fost transformata intr-un muzeu, care a fost deschis pentru vizitatori pe 7 august 1995. Restaurarea camerei tinerei poete a fost facuta in muzeu. Uniforma scolara, caietul ei, precum si o colectie bogata de imagini sunt prezentate in muzeu. Muzeul joaca si rolul unui institut cultural. Din 1984 a fost organizat un concurs cu numele poetesei. La ea pot participa tineri artisti din toate genurile. Din 2003 a fost organizat un atelier de vara. La acesta participa participantul cu cele mai bune rezultate la concursul de vara, precum si lectorii, invitati in acest scop.