Emporio, insula Santorini

Se află la 12 km. de Fira și are aproximativ 3.000 de locuitori.Emporio, insula Santorini Este cel mai mare sat de pe insulă. Oamenii din Akrotiri, Perissa, Perivolos, Megalohori vin adesea aici pentru a face cumpărături, iar turiștii fac o oprire pentru a se aproviziona în drumul lor spre plaje. Poate că aceștia nu-și dau seama, dar continuă o tradiție veche. Potrivit părintelui Richard, care a venit în Santorini în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Emporio era locul de vânzare a tot felul de mărfuri și este destul de clar să presupunem că piața era și locul de producție. În sat, vizitatorii vor găsi, de asemenea, cafenele și taverne. Cea mai importantă atracție din Emporio este castelul medieval, o capodoperă din punct de vedere arhitectural și bine conservat, deoarece majoritatea clădirilor sale au fost restaurate.

Castelul și Goulas

Din momentul în care vizitatorul intră în castel își dă seama că acesta este un mic labirint, cu alei doar suficient de largi pentru ca o persoană să treacă, între scări care urcă aproape vertical până la balcoane în miniatură. Există uși înșirate la rând, care par să nu ducă nicăieri, poduri aeriene între case, arcuri, cupole -toate caracterizate de renumita plasticitate a materialului vulcanic maleabil. Formele și formele neregulate, fluide, sunt uimitoare. Castelul aparține tipului de așezare fortificată care a derivat din nucleul original, cu zidul de apărare înconjurător creat din nou de casele exterioare care formează o linie neîntreruptă. Așezarea a fost ridicată în apropierea Goulas (fortăreață medievală). În interiorul castelului se află biserica Evaggelismos tis Theotokou (Buna Vestire a Fecioarei Maria), sau Panagia (Fecioara Maria) Messiani, care este datată de I. Koumanoudis în secolul al XVI-lea, sau mai devreme. A fost restaurată. În afara așezării, dar la doar o aruncătură de băț, se află Goulas și la 50 m. de ea biserica Aghia (Sf.) Kyriaki cu cele două capele -Ierarches și Aghios (Sf.) Artemios. I. Koumanoudis datează biserica din secolul al 15-lea sau al 16-lea și este influențată de stilul arhitectural al bisericii Theotokaki din castelul din Pyrgos.

Goulașul era fortăreața care asigura protecția domnilor și a țăranilor lor. Era, de asemenea, locul în care își păstrau culturile. A aparținut familiei Dargentas și, imediat ce pericolul sau pirații au trecut, a devenit o dependență a mănăstirii Patmos, locuită de călugări care se aflau sub autoritatea mănăstirii Aghios Ioannis (Sfântul Ioan) Theologos. În anii mai recenți, așezarea s-a extins acoperind o zonă în afara zidului. O clădire demnă de menționat este școala primară, construită pe cheltuiala lui Andreas Syngros, în 1900.