Episkopi Gonias, insula Santorini
Episkopi (Mesa Gonia) - Cel mai important monument bizantin de pe insulă Santorini
Episkopi sau Mesa Gonia (Mesa Gonia înseamnă Colț interior) se află la 6 km de Fira, în apropiere de Exo Gonia și Kamari. Așezarea a suferit pagube importante în cutremurul din 1956 și a fost ulterior abandonată de locuitorii săi, care s-au mutat în Kamari. Era cunoscută pentru producția de vin și avea mai multe crame; astăzi, le puteți vizita pe cele din Argyros și Roussos. Așezarea este ilustrată de Olivier pe o hartă a Santoriniului din 1801. Înainte de cutremurul din 1956, avea biserici și vile. Vinăria lui Mosiniore (episcop catolic de Santorini) era una interesantă. Era o structură mare, cu șase cupole în linie. Episkopi Gonia a suferit pagube importante în timpul acestui cutremur, motiv pentru care locuitorii au abandonat-o și s-au stabilit pe plaja unde se află astăzi așezarea Kamari.
Satul era cunoscut pentru producția sa de vin și avea crame, două dintre ele putând fi vizitate, Estate Argyros și Roussos. Merită să mergeți pe poteca care pornește din fața cramei Estate Argyros și să admirați drumurile înguste pietruite și casele vechi cu curțile pline de flori. Unele dintre ele au fost restaurate.
Cea mai importantă atracție a satului este biserica bizantină Koimisi tis Theotokou (Adormirea Maicii Domnului), sau Panagia Episkopi, sau Kira Piskopis, motiv pentru care satul se mai numește și Episkopi Gonia. Este cel mai important monument bizantin de pe insulă. Biserica inițială a fost o bazilică paleocreștină cu trei nave și a fost transformată într-o biserică cruciformă. Ulterior, au fost adăugate două capele.
Potrivit doamnei Maria Louisa Priovolou-Danezis , împăratul Bizanțului Alexios este recunoscut ca fondator și donator al bisericii, care a fost probabil Katholikon-ul unei mănăstiri. Interiorul Episkopi a fost decorat cu picturi murale, cel mai probabil comandate de împărat, dar în timpul stăpânirii otomane acestea au fost acoperite cu tencuială. Unele picturi murale au fost curățate și dezvăluite. Judecând după calitatea picturilor din ansamblul păstrat, acestea pot fi caracterizate ca fiind lucrări provinciale de factură folclorică. Figurile din reprezentările Învierii lui Hristos și ale Adormirii Maicii Domnului (Koimisis) amintesc de picturile murale din Cappadokia. Anastasios Orlandos a propus ca pictorul să fie de proveniență orientală și le-a datat în 1100. Este primul tip de biserică cu o cupolă cruciformă acoperită cu țigle bizantine, construită pe insulă.