Finikia, insula Santorini

Este unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă și se află foarte aproape de Oia. Este situat în partea de NV a Santorini, cu vedere la Baxedes, la plajă, la Ios și la alte insule din Marea Egee. Finikia este înconjurată de pante pline de podgorii și de câmpuri de treierat din piatră.Finikia, insula Santorini A avut norocul de a nu suferi daune grave în timpul cutremurului din 1956 și se remarcă prin arhitectura sa. Potrivit poetului și scriitorului Kadio Kolimva, clădirile de aici au "...un alt fel de analogie înțeleaptă, pentru că nu trebuie să fie echilibrate pe stânci, ca cele construite pe Caldera. Casele din Oia vorbesc cu marea, casele din Finikia vorbesc cu pământul. Structura excelentă a fațadelor și potrivirea lor armonioasă a elementelor individuale, scări, curți, cuptoare, coșuri de fum, dau un răspuns la întrebarea despre analogie și măsură...".

În Finikia locuiau oameni de câmpie, cum ar fi viticultorii, fermierii și plugarii. Era plină de kanaves (crame) - se crede că în perioada sa de glorie avea aproximativ 150-200 de crame. După cum scrie Kadio Kolimva, locuitorii din Finikia erau "...cei care au cioplit și au arat pământul pufos, cei care au bătut orzul, cei care au încolțit și au cules vița de vie. "Artiștii", pentru că pe un astfel de pământ este nevoie de artă pentru a obține cel mai bun și mai valoros produs, vinul. Iar când bărcile din Panomeritika au pornit spre mările Nordului, traiul lor a fost dus în cală până la capătul lumii... Și din interiorul câmpiei lor au împins înapoi de pe fruntea transpirată căciula pentru a-și lua adio de la traiul lor, dar și pentru a întâmpina noul care vine".

O plimbare în jurul Finikia este o experiență unică (ar trebui să veniți dimineața devreme sau seara târziu, pentru că vara este foarte cald). Casele sunt pictate în diverse culori. Pe străzile înguste se ascund pereți de arici și există garduri construite din andezit negru. Scările care duc la etajele superioare și acoperișurile, unde se uscau la soare smochinele și strugurii, sunt capodopere. Iar când se deschid porțile vechilor curți, puteți arunca o privire la grădinile și curțile cu vechile crame. În centrul satului se aflau cândva o brutărie și o băcănie. Una dintre cele mai bune locații din Finikia este curtea bisericii Aghia Matrona. De acolo puteți privi partea de jos a frumosului sat, marea și zona Baxedes, sau așa-numitele "Potamoi" (cărări care duc apa la vale iarna, chiar și astăzi). Aghia Matrona a fost construită în 1859 de F. Platis, un armator din Oia. Este sărbătorită pe 20 octombrie printr-un festival și un concurs de degustare a vinului.