Oraselul Kalofer, Bulgaria

Kalofer este un oras mic, situat la poalele varfului Botev, la 17 kilometri de Karlovo, la 22 de kilometri de Sopot, la 56 de kilometri de Plovdiv si la 164 de kilometri de capitala Sofia. Este situat in imediata apropiere a Parcului National Balcanii Centrali si este o intrare in parc.Oraselul Kalofer, Bulgaria Kalofer este o destinatie de eco-turism consacrata.

Potrivit unei legende, actualul oras Kalofer a fost populat la mijlocul secolului al XVI-lea de un grup de barbati, condusi de Kalifer Voyvoda, care atacau caravanele turcesti care treceau. Din cauza incapacitatii sale de a avea de-a face cu Kalifer voyvoda si oamenii sai, sultanul a fost fortat sa permita rebelilor sa se stabileasca pe aceste meleaguri, cu conditia ca acestia sa nu mai atace caravanele. Legenda mai spune ca barbatii au furat femei din orasul apropiat Sopot pentru mirese.

In secolele urmatoare, Kalofer a crescut ca un important centru cultural si comercial. Se numea Altan Kalofer (Kaloferul de Aur). Renumitul poet si revolutionist bulgar Hristo Botev s-a nascut la Kalofer. in prezent, casa sa transformata intr-un complex memorial, este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din oras. Acolo pot fi invatate multe despre istoria revolutionara a Bulgariei si despre unul dintre participantii ei principali. Turistii pot vizita, de asemenea, scoala profesorului Botyo Petkov (tatal lui Hristo Botev) si pot afla mai multe despre metodele prin care copiii erau predati in acele vremuri; turiştii pot, de asemenea, sa calareasca sau sa se plimbe pe unele dintre traseele de calarie sau pietonale din Parcul Naţional, sau sa participe la unele dintre festivalurile tradiţionale.

Unul dintre cele mai interesante festivaluri din oras este sarbatorirea zilei Iordaniei si a nasterii lui Hristo Botev pe 6 ianuarie. Celebrul dans Kalofer (Kalofersko horo) se joaca in acea zi. Ritualul incepe dimineata devreme cu o liturghie festiva. Dupa aceea, un grup mare de barbati si baieti pleaca la rau. Acolo, un preot arunca o cruce in apa - acesta este un ritual pentru noroc si sanatate. Crucea este scoasa din apa si data celui mai tanar participant la eveniment. Dupa aceea, barbatii danseaza in apele inghetate ale raului si canta cantece. Mai tarziu, dansul continua pe malurile raului si incepe sarbatoarea nasterii lui Hristo Botev.

Cel mai nou muzeu din oras este casa de istorie Kalofer - un fel de centru etnografic si cultural al orasului, reprezentand mostenirea sa vie - tesutul si carpele si impachetarile traditionale locale, imbracamintea traditionala si costumele de festival, instrumentele muzicale si o reconstructie a unei camere tipice bulgare.
De asemenea, destul de interesante sunt multiplele biserici, manastiri si capele existente. Manastirile Masculin si Femeile din Kalofer sunt cele mai importante dintre ele. Manastirea Femeilor este situata la aproximativ 5-10 minute de mers pe jos de centrul orasului si este inconjurata de o gradina frumoasa. Manastirea Male se afla la aproximativ 15-20 de minute cu masina sau la 1 ora de mers pe jos de centrul orasului si este situata intr-o vale pitoreasca pe malul Byala reka; este inconjurat de munti pitoresti.

Orasul si-a pastrat arhitectura renascentist bulgara, precum si traditia si modul de viata. Mestesugurile Kalofer pastrate pana in zilele noastre, cum ar fi crosetul din dantela Kalofer, sunt una dintre cele mai populare atractii. Optiunile de cazare in Kalfer sunt numeroase - de la case traditionale renascentiste la hoteluri moderne, iar restaurantele ofera mancaruri traditionale bulgare si specialitati locale.

Kalofer este un punct de plecare pentru cucerirea celui mai inalt varf din Parcul National Balcanii Centrali - varful Botev (2.376 metri deasupra nivelului marii) - dinspre sud; una dintre poteci, pornind din oras, duce la cea mai inalta cascada din Bulgaria - Raiskoto Praskalo - 124 de metri inaltime. Traseul porneste din localitatea Panitsite, situata la 7 kilometri nord de oras si trece prin zonele Ponyakya, Paradzhika, Kamenlivetsa, Rogacheva Gora si Malak Kupen, pentru a duce dupa 4 kilometri la cabana Rai (Raiul) de la poalele Raiskoto. Praskalo. Puteti ajunge pe varful Botev de la cabana Rai pe poteca panoramica a lui Tarzan, in aproximativ 2,5 - 3 ore. Calea ecologica Byalata Reka va poate introduce si in multe locuri frumoase din Parcul Balcanic Central.