Provadia-Solnitsata, cea mai veche exploatare preistorica a sarii din Europa

Langa Provadia se afla unul dintre simbolurile primei civilizatii europene - cea mai veche exploatare preistorica a sarii din Europa si centrul orasului Provadia-Solnitsata (5600-4350 i.Hr.).

Ofera informatii abundente despre ceea ce s-a descoperit aici cu 7500 de ani in urma si tehnologia practicata pana in prezent pentru obtinerea sarii prin fierbere de saramura (apa sarata de izvor), pentru fortificarea si economia regiunii de-a lungul cursurilor inferioare ale raului Provadia si Varna.

Nevoia de a apara si pastra cea mai mare bogatie a acelei epoci - sarea, a condus la un salt in gandirea militara. in jurul anului 4700 i.Hr.Provadia-Solnitsata, cea mai veche exploatare preistorica a sarii din Europa "Monetaria" Europei este protejata de o fortareata de piatra, ale carei inaccesibile pentru vremea ei erau ziduri de aparare inalte de 4-5 m. Cele trei etape ale cetatii preistorice de piatra Provadia-Solnitsata (4700-4350 i.Hr.) reprezinta precedente in constructia cetatii, care pana de curand erau considerate descoperiri ale unui timp mult mai tarziu.